Göbeklitepe'ye UNESCO İle İlgi Arttı

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'ye ilgi her geçen gün artıyor.

01.07.2020-15:26 - (Son Güncelleme: 01.07.2020-15:24) Göbeklitepe'ye UNESCO İle İlgi Arttı
Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen 1 Haziran'da başlayan normalleşme sürecinde konuklarını maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun bir şekilde ağırlayan Göbeklitepe'ye ilgi her geçen gün artıyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde ikinci yılını geride bırakan Göbeklitepe'yi Avrupa'dan Uzak Doğu'ya, Amerika'dan Afrika'ya kadar dünyanın birçok ülkesinden binlerce kişi görmeye geliyor.

Neolitik döneme ait yerleşim yeri olan ve her geçen yıl ünü duyulan Göbeklitepe, 2019'un "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan edilmesiyle geçen yıl turizmde "altın çağı"nı yaşadı.

2011 yılında UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alınan, 1 Temmuz 2018'de ise Bahreyn'de düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilen Göbeklitepe, Kültür ve Turizm Bakanlığının sanal müze uygulamasında da salgın sürecinde en fazla ziyaret edilen ören yeri oldu.

Konuklarını 1 Haziran'dan beri maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun bir şekilde ağırlamaya devam eden Göbeklitepe, vazgeçilmez bir tur rotası haline geldi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Meslek Komitesi Başkanı Kamil Türkmen, "Göbeklitepe sayesinde artık bir dünya mirasına ev sahipliği yapıyoruz. Bu miras da UNESCO tarafından 2 yıl önce tescil edildi. Cumhurbaşkanımız tarafından da geçen yıl Göbeklitepe yılı ilan edildi. Aradan geçen 2 yıllık süreçte tüm gezi plan ve rotalarında Göbeklitepe, bir numaralı destinasyon haline geldi. Sevindirici olan artık hem inanç, hem kültür hem de gastronomi turlarının tamamında Göbeklitepe, listede bir numarada yer alıyor. Göbeklitepe, artık Balıklıgöl ve Halfeti ile beraber bölgede görülmesi gereken destinasyon haline geldi." dedi.

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberler Odası Başkanı Müslüm Çoban ise,"Bölgede 2 milyon ziyaretçiyi yakalayacak potansiyelimiz var. 2019 Göbeklitepe Yılı bitti ama hem bu yıl hem de önümüzdeki yıllarda Göbeklitepe'ye olan ilgi, her geçen gün daha da artacaktır. 2019 yılında tatil programını bozmak istemeyen ve denk getiremeyenler oldu. Bu etki ve ilgi dolayısıyla insanların ziyaret düşüncesini bu yıla bırakma durumları söz konusu. Pandemi sürecinin bahara doğru normalleşmesiyle de daha fazla ziyaretçi ağırlayacağımızı düşünüyoruz." dedi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal