Gizli virüs 1 hafta içinde genç kadını canından etti: Tek şikâyeti yüksek ateşti!

Bir hafta boyunca yüksek ateşten şikâyetçi olan Gina ismindeki genç kadın, ani ölümü yakınlarını hayrete düşürdü. Vücudunda gizli virüs olduğu öğrenilen kadının ardından, virüsün son yıllarda tekrar görüldüğü ve hızla yayıldığı öğrenildi.

19.02.2024-11:48 - (Son Güncelleme: 19.02.2024-18:12) Gizli virüs 1 hafta içinde genç kadını canından etti: Tek şikâyeti yüksek ateşti!

İngiltere'nin önde gelen sepsis ((Vücutta bulunan bir enfeksiyonun zincirleme bir reaksiyon başlatması ile vücudun kendi hücre ve dokularına zarar vermesidir) uzmanına göre, Britanya'da sepsisten kaynaklanan ölümlerdeki endişe verici artış, bazı doktorların durumu önemsememesinde kaynaklanabileceği iddia ediliyor.

Sepsis'in getirdiği ölümcül hastalıklar!

Ölüm tehlikesi barındıran bu durum, bağışıklık sisteminin enfeksiyona reaksiyon vermesi ve vücudun doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkıyor. Üstelik son on yılda bu ölümlerin sayısı 2013'te yılda 37 bin olduğu öğrenilirken son yıllarda yaklaşık 48 bine yükseldiği ifade edildi. Ayrıca sepsisin çok büyük tehlike barındırdığı belirten uzmanlar; meme, prostat ve bağırsak kanseri vakalarının toplamından daha fazla ölüme neden olduğunu açıkladılar.

Enfeksiyonu virüs ile karıştırdılar kadın canından oldu!

Sepsis kadını canından etti

Ölümcül tehlike barındıran sepsis hakkında farkındalık ise özellikle geçen yılın sonlarında, enfeksiyonun bir virüsle karıştırılmasının ardından ölen 30 yaşındaki ilkokul öğretmeni ile ortaya çıkarak gündeme geldi. Sepsis nedeniyle hayatını kaybeden Gina Campanini için her şey Eylül ayında  grip olduğunu düşünmesiyle başladı. Göğüs sıkışması, kas ağrısı ve yüksek ateş gibi şikayetleri olan Gina, şikâyetleri artınca doktora başvurdu. Kız kardeşi Maria, "Ona bunun sadece bir virüs olduğu söylendi. Gina'ya herhangi bir ilaç verilmedi; eve gitmesi, bol sıvı alması ve semptomlarını takip etmesi söylendi" şeklinde konuştu. 

1 hafta içinde hayatını kaybetti!

Eve gönderilen Gina, gece boyunca durumu kötüleşti ve ertesi sabah nefes almakta zorlanmaya başlayınca ailesi onu hastaneye kaldırıldı. Gina'da sepsis geliştiği için yoğun bakıma alındı. Antibiyotik tedavisi gören genç kadın, sepsis nedeniyle felç geçirdi ve hastaneye kaldırıldıktan sadece bir hafta sonra hayatını kaybetti. Kız kardeş Maria, "Gina genç, formda ve sağlıklıydı, dolayısıyla bu kadar çabuk hastalanması kesinlikle alarm zillerinin çalmasına neden olmalıydı" ifadesine yer verdi. 

Sepsis’i virüsler tetikleyebilir!

Sepsis’in çeşitli virüslerle tetiklenebileceğini belirten uzmanlar; grip, Kovid-19 veya bakteriyel enfeksiyon grubu A streptokok gibi yaygın virüsler tarafından tetiklenebileceği aktarıldı. Uzmanların açıklamalarına göre; Hastalık, vücudun bir enfeksiyona aşırı tepki vermesinden kaynaklandığını bu durumun kan basıncında çöküşe ve organ yetmezliğine neden olduğu belirtildi. Her yaşta ortaya çıkabildiğini fakat en sık yaşlılarda görüldüğünü ayrıca idrar yolu enfeksiyonları da hastalığı tetikleyebildiği vurgulandı. Sepsisi saptamak için bir test olmadığını aktaran uzmanlar, enfeksiyonun olduğunu öğrenmek için beyaz kan hücrelerindeki artışı araştırmak için kan testleri kullanıldığını açıkladı. Enfeksiyonun olup olmadığına dair sonuçların alınması saatler sürebilir ve doğru sonuç vermeyebileceği de ifade edildi.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal