Gizemini esrarengiz bir şekilde koruyan Tikal Antik Kenti!

Dünyanın bazı bölgeleri medeniyetteki tüm zenginliklere kucak açarken, bazıları ise yıkımlara doymuyor. Orta Amerika ülkelerinden Guatemala, Maya uygarlığının en büyük merkezlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Bölge her sene turizm akınına uğruyor. İşte detaylar…

01.03.2024-16:48 - (Son Güncelleme: 01.03.2024-16:48) Gizemini esrarengiz bir şekilde koruyan Tikal Antik Kenti!

Turizm cenneti olan ve 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası'nda bulunan Tikal Antik Kenti, ülkenin kuzeyindeki Tikal Ulusal Parkı'nda yer alıyor. Birbirinden ilginç gizemi de içinde barındırıyor.

Tikal’de uygarlık!

TİKAL ANTİK KENT

M.Ö. 900-300 arasında küçük bir köy olan Tikal, sonraki dönemde giderek önem kazandı ve büyük bir siyasi, askeri, dini merkez halini aldı. Mayaların başlıca tören merkezlerinden biri olan Tikal'de uygarlık özellikle M.S. 400-800 arasında doruk noktasına ulaştı ve kent birçok görkemli eserle donatıldığı ortaya çıktı.

Üstün sanatsal eserlere rastlandı!

TİKAL ANTİK KENT

İlginç olan yanı ise, Guetemala'da ormanlık alandaki bataklık, göller ve karstik oluşumların arasına kurulan üç bin binalık kentin buraya nasıl kurulduğu ve kimler tarafından kurulduğu halen gizemini koruyor. Geçmişte On binlerce kişiye ev sahipliği yapan bu mucize kentte, 16 tapınak bulunuyor. Tikal, 1931 yılında ulusal anıt ilan edildi, 1955'te de ulusal park oldu. 1979'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. 1990'da ise Dünya Biyosfer Rezervi unvanı aldı. Maya’da çok üstn sanatsal eserler, vazo heykeller ve hiyeroglif yazılara da rastlandı.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal