25.06.2021-12:20 (Son Güncelleme:25.06.2021-12:42)


1

Hamilelik döneminde folik asit eksikliği görülmesi durumunda gıda takviyesine başvurulur. Folik asitin eksik olması durumda doğan bebekte sağlık sorunları yaşandığı görülmektedir. Sıklıkla görülen D vitamini en sık görülen vitamin eksikliklerinden biridir ve bu durumda gıda takviyesi alarak tedavinizi yapabilirsiniz. Unutulmamalı ki D vitamini kemik ve ağız sağlığı için oldukça önemlidir.



2

Yine en sık görülen problemlerden olan B12 vitamini, sinir sistemi ve kan hücrelerinin sağlıklı olması için gereklidir. 40 araştırma çalışması incelenmiş ve B12 vitamin takviyesi almayan vegan bireylerin yüksek risk altında olduğu bulunmuştur.



3

Demir eksikliği ise genellikle kadın ve çocuklarda daha sık görülmektedir. En yaygın belirtileri ise halsizlik, saç dökülmeleri, baş ağrısı gibi problemler görülebilmektedir. Demir eksikliği olan kişilerin takviyesini alması gereklidir.



4

Takviye ile açıklığı giderilmesi gereken diğer bir durum ise kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği durumunda kemiklere, kaslara, saç ve tırnaklara zarar verebilir. Kadınların menopoz dönemi ve sonrasında hormonal nedenlerle oluşan kemik kaybını en aza indirmek için kalsiyum takviyesi önerilmektedir.



5

Çinko eksikliği, büyüme ve gelişime de gerileme, bağışıklık sisteminde zayıflık gibi sorunlara neden olabilir. Eksikliği varsa takviye edilmelidir. Magnezyum eksikliğinde, kalp, beyin, böbrek fonksiyonları zarar görebilir, kas krampları gibi sorunlarda yaratabilir. Vücutta eksik olması durumunda takviye ile alınmalıdır.



6

Vitamin ve minerallere ek olarak sporcuların da kullanabileceği bazı gıda takviyeleri bulunmaktadır. Sporcular da enerjiyi artıran, toparlanmayı hızlandıran, vücut bileşimini destekleyen bazı takviyeler önerilebilmektedir. 12 uzun mesafe koşucusunun yoğun bir eğitim programı sırasında yapılan bir çalışmanın sonucunda dallı zincirli amino asit takviyesinin kas ağrısını ve yorgunluk hissini azalttığı görülmüştür.



7

Bunlara ek olarak omega 3 de önerilen gıda takviyeleri arasındadır. Doğal besinlerle alınamadığında takviye edilmesi önerilir. Omega 3 eksikliğinde, depresyon, kalp rahatsızlıkları, hafıza zayıflığı gibi problemlere neden olabilir. Zayıflamaya yardımcı olması amacıyla da bazı gıda takviyelerinden destek alınabilmektedir. Konjuge linoleik asit, protein tozları, ginseng, yeşil çay, krom gibi daha birçok takviye kullanılabilmektedir. Ancak bu takviyelerin faydaları konusunda daha çok çalışmaya ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR