Gıda Komitesi duyurdu: Haksız fiyat artışlarıyla mücadele başlatıldı

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati önderliğinde bir araya geldi. Toplantı bitiminde yapılan açıklamada, spekülatif fiyat artışlarının engellenmesine yönelik çalışmalarının arttırılmasının önemi vurgulandı.

01.02.2023-11:12 - (Son Güncelleme: 01.02.2023-17:34) Gıda Komitesi duyurdu: Haksız fiyat artışlarıyla mücadele başlatıldı

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısında, spekülatif fiyat artışlarının engellenmesine yönelik çalışmalarının arttırılmasına karar verildi.

Bakanlık tarfıdan yapılan yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantısına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Analizler gerçekleştirildi

Toplantıda, Komitenin aldığı önceki kararlardaki gelinen son durum ve yapılan çalışmalar üzerine değerlendirmeler yapıldı. Çiğ süt ve kırmızı et piyasası başta olmak üzere gıda arz güvenliği noktasında gıda ce tarım ürünlerinin yurt içi ve yurt dışına arz ve fiyatlarına son dönemdeki gelişmeler hakkında analizler gerçekleştirildi.

Fiyat artışlarına yönelik önlemler alındı

Global seviyede enerji ve tarımsal emtia fiyatlarındaki aşağı yönlü eğrinin, başta tarım ürünleri ve gıda olmak üzere diğer fiyatlama davranışlarına da olumlu  yönde etki etmesi beklendiği, temel gıda maddelerinde arz güvenliği konusunda bir sorun teşkil etmediği ve gerekli önlemler alındığının altı çizilerek,  "Diğer taraftan, bazı tarım ve gıda ürünlerinde maliyetlerdeki gelişmelerden bağımsız olarak haksız ve spekülatif fiyat artışı yaşandığına dikkat çekilmiş ve bu yöndeki artışların engellenmesini teminen gerekli çalışmaların ilgili kurumlar nezdinde artırılarak devam edilmesine karar verilmiştir.

Ayrıca, Tarım Kredi Kooperatiflerinin yem ve gübre sektöründe piyasada daha aktif rol almasına yönelik adımlar atılacaktır. İlerleyen dönemde de gıda arz güvenliğinin sürdürülebilir olmasını teminen fiyat istikrarını gözeterek ilgili kurumlarla güçlü bir iş birliğinin tesisine devam edilecektir." İfadelerine yer verildi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal