Gesi Bağları Türküsünün Hikayesi

Gesi bağları türküsünün hikayesi birçok kişi tarafından hüzünle okunmaktadır. Yaşadığı topraklar ve hayata sitem eden bu türkü, dilden dile dolaşır. Peki, Gesi Bağları nerede? Gesi Bağları kaç kıta?

16.05.2018-15:14 - (Son Güncelleme: 23.01.2022-12:42) Gesi Bağları Türküsünün Hikayesi

Birçok türkünün hikayesi ve anlamı, türkünün kendisinden daha etkileyicidir. Hali hazırda üzücü noktalara dokunan türküler, hikayeleriyle daha da sarsar insanı. Gesi Bağları da böyle bir türküdür. Bu zamana kadar birçok sanatçının söylediği Gesi Bağları, kuşaktan kuşağa farklı tarzlarda aktarılıyor. Gesi Bağları sözleri ile insanları hala yaralamakta olan bir türküdür.

HİKAYESİ

Eski dönemler bir yerden bir yere gidip gelmek çok zordu. Öyle ki Gesi'ye uzaktan gelin gelenlerin yaşadıklarını ve ruh halini anlatıyor bu türkü. Bizde sizler için Gesi Bağları türküsünün hikayesini araştırdık. İşte Gesi Bağları türküsünün uzun hikayesi;
Kayseri ve Gesi halkı bu türküye her geçen gün kendilerinden bir şey katıyor. Böyle olduğu için bu güzel türkünün sonu gelmiyor ve yeni nesiller ile birlikte gelişip güzelleşiyor.
Çok uzaklardan bir kız Gesi'ye gelin olarak gelir. Anne ve babasından ne haber alabilir ne de kendisinden haber gönderebilir. Küçük yaşta babasını kaybeden kız bir tek annesinden destek olur ve bilir ki sadece annesi onu anlayacaktır.
Aylardır annesinden haber alamaz ve gelin geldiği köyün dışına da çıkamaz genç kız. Bu nedenle sadece beklemek zorunda kalır. Günlerden bir gün gelin çıktığı köyünden annesinin vefat haberini alır genç kız. Üzüntüsünden çöker ve çok yıpranır.
Gesi köyünden, kaldığı köye kadar uzanan bağlar arasında, Gesi Bağları türküsünü söyleyip dertlenir ve ağıt yakar.

GESİ BAĞLARI NEREDEDİR?

Birçok dinleyici, Gesi Bağları'nın hangi yörede olduğunu merak etmektedir. Gesi Bağları, Kayseri ile Sivas arasında bulunmaktadır. Kayseri'den doğuya doğru gidildiğinde 18 kilometre ilerisinde yer almaktadır. Gesi Bağları'nın kendine özel kule tipi güvercinlikleri meşhurdur. 

gesi bağları türküsünün kısa hikayesi

SÖZLERİ

Gesi bağlarında dolanıyorum

Getirdim yarimi, aman aranıyorum

Getirdim yarimi, aman aranıyorum

Bir tek selamına güveniyorum

Gel otur yanıma, hallerimi söyleyim

Gel otur yanıma, hallerimi söyleyim

Derdimden anlama ben o yari neyleyim

Derdimden anlama ben o yari neyleyim

Gesi bağlarında üç top gülüm var

Ey Allah'tan korkmaz

Sana bana ölüm var

Ey Allah'tan korkmaz

Sana bana ölüm var

Ölüm varsa bu dünyada

Gülüm var

Atma garip anam

Beni dağlar ardına

Kimseler yanmasın anam yansın derdime

Kimseler yanmasın anam yansın derdime

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal