GES hesaplama formülü ve örnek hesaplama

Son günlerde en çok araştırılan konular arasında gelire endeksli senet (GES) hesaplaması yer almaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni ekonomik adım olan GES'in detayları merak edildi. Peki GES nedir? GES hesaplaması nasıl yapılır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

10.06.2022-22:39 - (Son Güncelleme: 10.06.2022-22:39) GES hesaplama formülü ve örnek hesaplama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni ekonomik adım olan Gelire Endeksli Senet'in (GES) detayları merak edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından GES'in ayrıntıları açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yatırımcıların TL cinsinden varlıklara yönelmesini teşvik etmek amacıyla GES devlet içi borçlanma senedi ihraç edileceği açıklandı. 15 Haziran ile 22 Haziran arasında GES ihracına dair başvuruların başlayacağı belirtildi. Senetin sadece gerçek kişilere ihraç edileceği bildirilirken başvuru işlemleri ile kupon ve anapara ödemelerinin ise Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası üzerinden yapılacağı açıklandı. 

GES nedir?

İlk olarak 2009 yılında çıkarılan GES devlete gelen gelirlerin getirisini endekslidir. Kamu şirketlerinin 3 ya da 6 aylık hasılat paylarını toplamı endeksi oluşturur. GES ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenir. GES ile devlet geliriyle bir yatırım söz konusudur. Senetlere uygulanacak olan asgari kupon ödeme garantisi sayesinde yatırımcının gelir payında ki değişimlerden olumsuz etkilenmez. Gerçekleşen gelir hasılatın bütçede açıklanmış olan azami tutarların üzerinde olur ise azami tutar karşılıkları esas alınarak ödemeler gerçekleşir. 

GES ayrıntıları ve örnek hesaplaması

GES Hesaplama

GES Hesaplama

GES Hesaplama

GES Hesaplama

GES Hesaplama

GES Hesaplama

Elif Çolak
elifcolak@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal