Gerçek kardeşi kim? Sonuç açık ve net! Türkiye'nin eğitmiş olduğu Somali ordusu görenleri hayrete düşürüyor

Türkiye'nin Somali'ye yapmış olduğu birçok alanda yardımlar kardeş ülke konumunda olduğunu doğrular nitelikte. Geçtiğimiz yıllarda Somali'de inşa edilen askeri tesisin Türkiye toprakları dışında şu ana kadar kurulan en büyük askeri üssü olduğu bilinmekte. Türkiye'nin eğitmiş olduğu Somali ordusu bu vesileyle gücüne güç kattı.

30.03.2022-15:18 - (Son Güncelleme: 30.03.2022-17:10) Gerçek kardeşi kim? Sonuç açık ve net! Türkiye'nin eğitmiş olduğu Somali ordusu görenleri hayrete düşürüyor

Türkiye'nin son zamanlarda Afrika'ya yapmış olduğu yatırımlar hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Son zamanlarda açmış olduğu tesis ile Somali'nin terör sorunları başta olmak üzere birçok sorununa çözüm buldu. Bu organizasyonları ile birlikte Somali'nin gerçek kardeşinin kim olduğunu ortaya koydu. Somali ordusu gücüne güç kattı. Avrupa'nın eğitimi ile Türkiye'nin vermiş olduğu eğitim sosyal medyada gündem oldu. Türkiye'nin verdiği eğitimi Avrupa veremedi.

Somali Silahlı Kuvvetlerinin askeri altyapı sistemlerinin geliştirilmesi ile birlikte eğitimine destek sağlanması amacıyla kurulan komutanlığın açılışı, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ve ülkeyi ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın katılımıyla 30 Eylül 2017'de düzenlenmişti.

Ülkede yaşanan iç savaş ve kıtlığın dışında terörün çok can yaktığı ülkede güvenliğin yeniden sağlanması için yapılan eğitim merkezinde, Somali Harp Okulu ile Astsubay Okulu da faaliyetlerini sürdürmekte.

TSK'nin seçkin personelleri tarafından Somali ordusunun temelini oluşturacak subay ve astsubay adayları ile erlere eğitim verilmekte.


Üst düzey muharebe eğitimi

Yoğun bir şekilde eğitim alan askerler özellikle silah bilgisi, ve ağır makineli tüfek ile mekanik nişancılık ve atış eğitimi alan askerler,  İtalyan çukuru ve İrlanda masası gibi zorlayan parkurlarda o fiziksel eğitimden geçiriliyor. Parkurda çeviklik, dayanıklılık, esneklik, denge ve koordinasyon test edilmekte.

Somalili askerlere bu eğitimler komandolar tarafından verilmekte.

Milli tüfeklerimizi kullanıyorlar

Askerlerin, atış eğitimi esnasında yerli üretim milli piyade tüfeğini (MPT-76) kullanıyorlar. Bu bağlamda yerli ve milli tüfeklerimiz Somali'de yer alıyor.

Ayrıca Somali'de görevli Mehmetçik için tasarlanan peç, TSK personelinin üniformasında yer almakta. Üniformada Türk ve Somali bayraklarının yanı sıra kartal çizimiyle süslenen peçin altındaki 'Afrika Kartalı' yazısı dikkatleri üzerine çekiyor.


Profesyonel Somali Ordusunun temelleri atılacak

Somalili eğiticilerden Üsteğmen İbrahim Muhammed Ahmed yapmış olduğu açıklamasında, eğitim gören askerlerin disiplin seviyesi yüksek profesyonel Somali ordusunun temellerinin atılmasında büyük katkısı olacağını dile getirmişti.

Türkiye'nin son zamanlarda Afrika ülkeleri ile ilişkileri büyük bir gelişme kaydetti. Diplomatik misyon sayısı arttı, üst düzey ziyaretler hızlandı, ticaret hacmi ise katlanarak büyüdü.

Afrika'da büyükelçilik sayısı 43'e yükseldi

Türkiye ile Afrika arasındaki üst düzey ziyaretlerin artmasıyla diplomatik ilişkiler de gelişti. 2002 yılında Afrika'da 12 olan büyükelçilik sayısı 43'e yükseldi. Ankara'da bulunan Afrika büyükelçiliklerinin sayısı ise 2008'den bu yana 10'dan 37'ye çıktı.


Ticaret hacminde hedef 50 milyar dolar

Diplomatik misyonların güçlendirilmesi ve uçuş sayısının artması ticaret hacmini de etkiledi. İş insanları, Afrikalı muhatapları ile yoğun bir ticari faaliyet içine girdi.

Ticaret hacmi 2003'ye göre neredeyse 5 katına çıktı. 2020'de koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen 25 milyar doları aştı. Yeni hedef ise 50 milyar dolara ulaşmak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal