Genital siğil nedir, nasıl oluşur? 2022 Genital siğil tedavi yöntemleri

Genital siğil belirtileriniz varsa ve bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız deneyimli bir merkezde tecrübeli bir jinekologa başvurmanız yararlı olacaktır. Farklı tedavi seçenekleri ve siğille beraber görülebilecek hastalıklar gibi konularda uzman görüşü almanız oldukça önemlidir.

03.06.2022-17:04 - (Son Güncelleme: 03.06.2022-17:04) Genital siğil nedir, nasıl oluşur? 2022 Genital siğil tedavi yöntemleri

Hem erkek hem de kadınlarda ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarından birisi olan genital siğillerin belirtileri ve tedavi yöntemleri pek çok insanın birinci gündem maddesini oluşturuyor. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında en sık görülen hastalıklardan birisi olan genital siğilin tedavi yöntemlerini merak edenler internet üzerinden araştırmalarına hız kazandırdı.

Genital siğil nedir, nasıl oluşur?

Genital siğiller, vücudumuza cinsel ilişki esnasında bulaşmış olan HPV enfeksiyonunun sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Sadece cinsel ilişki esnasında bulaşabilir. Biriyle öpüşmek, aynı çatal bıçağı kullanmak, yattığı yatakta uyumak, havlusunu kullanmak gibi durumlarda HPV virüsününn bulaşma ihtimali asla yoktur. Hem kadınlar hem de erkekler bu sorunu yaşayabilmektedir. 200 farklı çeşit HPV virüsü vardır. Ancak bu 200 çeşit HPV virüsünün hepsi genital siğillere sebep olmaz. Aralarından sadece yaklaşık 40 çeşit virüs genital siğillere sebep olan virüslerdir. Bu rahatsızlığa sebep olunduğu bilinen 40 çeşit virüs arasından ise en yaygın bilinen virüsler HPV 6 ve HPV 11 virüsleridir. Bu virüs kansere yol açmaz.

Siğil, HPV adındaki virüsün kişiyi enfekte etmesiyle oluşur. HPV'nin genital bölgeyi etkileyen 40'tan fazla alt türü vardır. Bu alt türlerden yalnızca birkaç tanesi siğil oluşumuna sebep olur. HPV, temas yoluyla yayılan bir virüstür. HPV ile enfekte olan kişi hiçbir belirti göstermeyebilir ve partnerine bu virüsü cinsel yolla bulaştırabilir. Virüs, çoğu kişide hiçbir belirti göstermeden zamanla kendiliğinden yok olur. Ancak bazı kişilerde siğil oluşumuna yol açabilir. Virüsü taşıyan kişinin karşı tarafa bulaştırması için cinsel bölgelerin temas etmesi yeterli olur. Küçük boyutta bir virüs olduğu için ciltteki ufak sıyrıklardan, çatlaklardan kolaylıkla geçerek vücuda girebilir.

Genital siğil

2022 Genital siğil tedavi yöntemleri nelerdir?

Genital siğil tedavisinde temel hedef siğilin neden olduğu rahatsızlık hissini gidermek ve siğil boyutunu küçültmektir. Siğillerden rahatsızlık duymayan kişilerin tedavi ihtiyacı olmayabilir. Siğile neden olan HPV'ye yönelik etkin bir tedavi olmadığı için virüsü vücuduna almış bir kişide dönem dönem siğil atakları görülebilir. Hastalarda tedavi sonrası hastalığın tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir. Tedavide en sık kullanılan yöntem krem kullanımıdır. Farklı etken maddeler içeren genital siğil kremi çeşitleri, farklı şekillerde etkisini gösterir. İmiquimod içeren kremler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu sistemin siğillerle daha güçlü savaşmasını sağlar. Krem genital bölgeye sürüldükten sonra belli bir süre boyunca cinsel ilişkide bulunulmaması önerilir. En sık görülen yan etkisi ciltte kızarıklığa sebep olmasıdır. Podofilin ve podofiloks içeren kremler de tedavide kullanılabilir. Bu kremler genital organların iç bölgelere uygulanmamalıdır ve hamilelikte kullanılması önerilmez. Genital siğil tedavisinde başka tür kremler de kullanılabilir. Doktorunuz, size en uygun kremi reçete eder ve düzenli olarak kullanmanızı talep eder. Krem tedavisiyle siğilin neden olduğu kaşıntı, kızarıklık, yanma gibi rahatsız edici durumların azaltılması amaçlanır.

Genital siğillerin krem ile tedavi edilememesi, hamilelerde doğum sırasında sorun oluşturabilecek ölçüde olması gibi nedenlerde cerrahi yöntemler tedavide kullanılabilir. Siğiller; lazerle yakılarak, dondurularak, cerrahi kesi yapılarak ya da elektrokoterle elektrik akımı yardımıyla yakılarak ortadan kaldırılabilir.

Genital siğil tedavisini evde yapmak isteyenlerin uygulayabileceği tedavi bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. İşte o yöntemler:

Çay ağacı yağı

Kekik yağı

C vitamini

Elma sirkesi

Soğan ve sarımsak

Aloe vera

Genital siğil belirtileriniz varsa ve bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız deneyimli bir merkezde tecrübeli bir jinekologa başvurmanız yararlı olacaktır. Farklı tedavi seçenekleri ve siğille beraber görülebilecek hastalıklar gibi konularda uzman görüşü almanız oldukça önemlidir.


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal