11.08.2022-15:26 (Son Güncelleme:09.10.2023-12:46)


1

Genelevler hakkında merak edilenler

Genelevler hakkında merak edilenler

Osmanlı devleti de 1884 yılında bu işletmeleri bir talimatnameye bağlı olarak devlet kontrolüne almış. Çalışan kadınlar ise işçi statüsündedir. Devlet, çalışan kadınların sağlık kontrolünü düzenli bir şekilde gerçekleştirmekle yükümlüdür. Her türlü hijyen ve sağlık malzemesi de yine devlet tarafından temin edilmektedir. Genelevlerde çalışmak için başvurusu bekleyen kadınların sayısı ise 40 bin civarında. Çalışan kadınların yaş ortalaması ise 43. Sokakta seks işçiliği yapmak zorunda kalan kadınların bir kısmı, güvenli olduğu gerekçesiyle genelevlerde çalışmayı tercih ediyor ancak bu o kadar kolay bir geçiş değil. Bunun için mahkeme kararı ile izin almak gerekiyor. Bu izin de yaklaşık 1 ile 3 yıl arasında çıkıyor. Hal böyle olunca bu süreç içerisinde herhangi bir güvenliği olmadan sokakta çalışmak zorunda kalıyor. Bir hapishaneden daha ağır kuralların olduğu yerler genelevler. Pek kimsenin umurunda olmasa da, çalışan kadınlar için durum bu ve bundan daha vahim. Çalışan kadınlar, yaşları ilerlese bile yaş sınırını doldurmadan emekli olamıyorlar. Bu sebepten çoğu, ilerleyen yaşlarına rağmen hala çalışmak durumunda kalıyor. Bu evler, çalışan kadınların tek yaşam alanı değil. Onların kendilerine ait hayatları, okuttukları çocukları ve saklamak zorunda kaldıkları meslekleri var. Çoğunun çocuğu, annelerinin mesleğini bilmiyor. Toplumun yarattığı baskı ve değer yargılarının, evlatlarının üzerinde travma yaratması en büyük endişeleri. "Kadınlar köle gibi çalışıyor. O halde erkek genelevi de açılsın" çağrısı, ülkemizdeki erkekler tarafından ilgiyle karşılanmış ve 1 hafta içerisinde 2 binin üzerinde başvuru talebi almış. Gelen talepteki açıklamaların gerekçesi ise işsizlik.



2

Denetim altında

Denetim altında

Genelevler ülkemizde hala daha devletin denetimi altındadır ve ruhsatlı işletmelerdir.



3

Devlet kanalında fuhuş tavsiyeleri

Devlet kanalında fuhuş tavsiyeleri

Almanya'nın devlet kanalı +90 kanalında akılalmaz olay yaşandı. Yayınladığı belgeselle dikkatleri üzerine çeken bu kanal fuhuş tavsiyerleri veriyor.



4

'50 saat çalışan kazanamıyor'

'50 saat çalışan kazanamıyor'

Kanalda söylenen "Hızlı para. Haftada 50 saat çalışan kazanamıyor." sözleri sosyal medyada olay yarattı.



5

Seks işçiliğine davet

Seks işçiliğine davet

Videoda hayat kadını olan bir kadın, izleyenleri seks işçisi olmaya davet ediyordu. Ekonominin kötülüğüne değinen kadın, insanları seks işçiliğine yönlendirdi.



6

İlk genelev

İlk genelev

Ülkemi ilk genelev Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1884 yılında resmi bir talimatname ile açılmıştır.



7

Kurallar var

Kurallar var

Bu işletmelerin girişinde denetimi sağlayan polisler yer alıyor. 18 yaşından küçükler, alkollü olanlar, yanında fotoğraf makinesi ve benzeri cihazlar bulunduranlar içeri alınmıyor.



8

Dünyanın en ünlü seks kulübü

Dünyanın en ünlü seks kulübü

Dünyanın en ünlü seks kulübü olan SNCTM, oldukça gizli bir yer. Kulübün müdürü verdiği röportajda şunları dedi; "üyeler yılda en az 13 bin dolar para vermesi gerekiyor. Ayrıca her şey rıza ile yapılıyor kadının rızası yoksa müşterinin isteğinin bir önemi yok. Kadınlara şiddet uygulanmıyor." Kulüpte Gwyneth Paltrow ve Bill Maher gibi ünlüler de yer alıyor.



9

Yasalara bağlı

Yasalara bağlı

Genelev işletebilmek için yasalar, 40 yaşın üzerinde ve evliyse, eşinin rızası olduğunu gösteren bir belgenin şartını koşar.



10

Matild Manukyan

Matild Manukyan

Genelev işletmecisi denilince akla gelen ilk isim olan Matild Manukyan, 38 evin sahibi olarak yatırımlarını gayrimenkule çevirmiş bir vergi rekortmeni.



11

Genelevde çalışan kişi sayısı

Genelevde çalışan kişi sayısı

2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türkiye genelinde 3000 kadın genelevde çalışıyor ancak bu sayı, evlerin kapanmasıyla yarı yarıya azalmış.



12

Genelev daha güvenli

Genelev daha güvenli

Sokakta seks işçiliği yapmak zorunda kalan kadınların bir kısmı, güvenli olduğu gerekçesiyle genelevlerde çalışmayı tercih ediyor ancak bu o kadar kolay bir geçiş değil.



13

Katı kurallara sahip

Katı kurallara sahip

Burada çalışan kadınlar için işverenlerin oldukça katı kurallar var: Müşteriyle kapı önünde konuşmak, pencereden bakmak, ölüm kalım meselesi olmadıkça izin kullanmak bile yasak.



14

Eğitim profili yüksek

Eğitim profili yüksek

Son yıllarda genelevde çalışan kadınların eğitim profili oldukça yüksek. Üniversite mezunundan öğretmenine, mühendisine kadar birçok eğitimli kadın profili de yine bu evlerde çalışmak zorunda kalmış.



15

Yaş sınırı

Yaş sınırı

Çalışan kadınlar, yaşları ilerlese bile yaş sınırını doldurmadan emekli olamıyorlar. Bu sebepten dolayı çoğu, ilerleyen yaşlarına rağmen hala çalışmak durumunda kalıyor.



16

Kendilerine ait hayatları var

Kendilerine ait hayatları var

Bu evler, çalışan kadınların tek yaşam alanı değil. Onların kendilerine ait hayatları, okuttukları çocukları ve saklamak zorunda kaldıkları meslekleri var.



17

Misafir edilenler var

Misafir edilenler var

İçlerinde gidecek yeri olmadığı için misafir edileni, evin büyüğü gibi davranılanı bile var.



18

Seks işçisinin tanımı

Seks işçisinin tanımı

Bir seks işçisinin hayatını seks işçisi olarak yaşamak zorunda kalmasının sebebi, kendisi hariç herkestir.



19

Erkek genelevi

Erkek genelevi

"Erkek genelevi açılsın" kampanyasına bir haftada 2 bin erkek başvurdu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR