Gecekonduluları doğrudan etkileyen tarihi karar!

Anayasa Mahkemesi (AYM)’den çıkan yeni karara göre, kaçak yapılandırılma olarak nitelendirilen gecekonduların, kamu arazilerine yapılması halinde yargı kararı olmadan yıkılmasına imkan veren hükmünü iptal etti.

03.04.2024-16:39 - (Son Güncelleme: 03.04.2024-16:39) Gecekonduluları doğrudan etkileyen tarihi karar!

Gecekondularda yaşayanları direkt etkileyen bir karar alındı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından yapılan başvuruda, izinsiz yapıların yargı kararı olmadan yıktırılmasının hak arama özgürlüğünü ihlal ettiği belirtildi. AYM de bu başvuruyu haklı bularak, gecekondu yıkımlarının keyfi uygulamalara yol açabileceğine ve mülkiyet hakkını ihlal edebileceğine karar verdi.

Gecekondularda yaşayanalar hak ve güvence!

AYM’den gelen bu karar sayesinde kaçak yapılandırılmada yaşayanlara da bir hak ve güvence sağlanmış olacak ayrıca keyfiyet yolunun açılması da önlenmiş olacak. AYM’nin kararı, kamu arazilerindeki gecekondular için yıkım tehdidini ortadan kaldırıyor. Kararın yürürlüğü girmesiyle birlikte, gecekonduda yaşayanlar için yasal haklar ve güvenceler sağlanacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM)’den çıkan yeni karara göre, kaçak yapılandırılma olarak nitelendirilen gecekonduların, kamu arazilerine yapılması halinde yargı kararı olmadan yıkılmasına imkan veren hükmünü iptal etti.

Karar ne zaman yürürlüğe girecek?

Karar, Resmi Gazete'de yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu süre, gecekonduda yaşayanlar için yasal düzenlemelerin yapılmasına ve yeni bir çözüm modelinin geliştirilmesine imkan sağlayacak. Gecekondu Kanunu'nun iptal edilen maddesi, kamu arazilerindeki izinsiz yapıların yargı kararı olmadan yıkılmasına izin veriyordu. AYM'nin kararıyla birlikte bu madde yürürlükten kalktı.

İptal edilen hüküm!

İptal edilen maddenin ilk bölümü ise şu şekilde: “Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır.”


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal