Gazze İçin korkutucu senaryo: Ateşkes ilanıyla bile 11 bin kişi hayatını kaybedebilir!

İngiltere ve ABD üniversitelerinden yayımlanan çarpıcı bir rapor, Gazze'deki durumun farklı senaryolarda nasıl değişebileceğini ele almaktadır. Rapora göre, bölgede bir ateşkes ilan edilse bile 11 bin 580 kişinin hayatını kaybetmesi bekleniyor.

21.02.2024-10:13 - (Son Güncelleme: 21.02.2024-11:54) Gazze İçin korkutucu senaryo: Ateşkes ilanıyla bile 11 bin kişi hayatını kaybedebilir!

İngiltere ve ABD üniversitelerinde yapılan bir araştırma, Gazze'deki durumun üç farklı senaryoda nasıl değişebileceğini ortaya koymaktadır. Araştırmaya göre, Gazze'de ateşkes ilan edilse bile ağustos ayına kadar 11 bin 580 kişi salgınlar, hastalıklar ve yaralanmalar gibi nedenlerle hayatını kaybedebilir.

Rapora göre, 7 Şubat ile 6 Ağustos 2024 tarihleri arasında Gazze'deki toplum sağlığının değişimini değerlendiren ateşkes senaryosu şu şekilde açıklandı:

“Ateşkes ilan edilse bile, mevcut saldırıların devam etmesi ve saldırıların şiddetinin artması durumunda, Gazze'de 11 bin 580 kişinin salgınlar, hastalıklar ve yaralanmalar sonucu yaşamını yitirebileceği öngörülmektedir. Ateşkesin sağlık sistemi ve insani yardımların ulaşımı üzerindeki olumlu etkileri sınırlı kalabilir, temel ihtiyaçların karşılanmasında zorluklar devam edebilir.”

Savaşın etkileri devam edecek

Rapora göre, Gazze'de ateşkes ilan edildiği bir ortamda savaşın etkileri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıklar ile anne ve yeni doğan sağlığını etkileyen sebepler nedeniyle 6 bin 550 kişinin öleceği tahmin edilmektedir. Ancak mevcut durumun devam etmesi halinde bu ölü sayısı 58 bin 260'a, saldırıların şiddetinin artması durumunda ise 74 bin 290'a çıkacağı öngörülmektedir.

Raporda ayrıca, salgın hastalıkların etkilemesiyle ateşkes ortamında Gazze'de gelecek 6 ay içinde (Ağustos'a kadar) 11 bin 580 kişinin ölebileceği belirtilmiştir. Mevcut durumun devam etmesi halinde bu ölü sayısının 66 bin 720'ye, saldırıların şiddetinin artması durumunda ise 85 bin 750'ye ulaşabileceği tahmin edilmektedir. Raporda, bölgedeki insani krizin ciddiyeti ve aciliyetine dikkat çekilerek uluslararası toplumun insani yardımları artırmaya ve bölgedeki çatışmaya siyasi bir çözüm bulmaya yönelik çabalarını artırması gerektiği vurgulandı.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal