Şişkinlik ve gaz birçoğumuzun yaşadığı sorunlardan biri. Özellikle yemek yedikten sonra son derece can yakan ve hayat kalitesini düşüren bu durumdan basit çözümlerle kurtulabilirsiniz. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata gazdan ve şişlinlikten şikayetçi olanlara önerilerde bulundu.
Şişkinlik ve gaz birçoğumuzun yaşadığı sorunlardan biri. Özellikle yemek yedikten sonra son derece can yakan ve hayat kalitesini düşüren bu durumdan basit çözümlerle kurtulabilirsiniz. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata gazdan ve şişkinlikten şikayetçi olanlara önerilerde bulundu.
Sindirim sisteminde oluşan fazla hava mide duvarlarında gerginleşmeye yol açar. Burada bulunan sinir uçları kişiyi rahatsız edecek sinyalleri beyne gönderir.
Gün içerisinde sistemimizde 3-4 litre gaz oluşuyorsa, bunun yarısı yuttuğumuz havadır. Diğer kalan kısımda da sindirim sisteminde oluşan bozuklar gazı meydana getirir.
Şişkinlik ise karın ağrısına, kapladığı hacimle nefes darlığına çok daha ilerlerse kalp de çarpıntılara yol açabilir.
Vücudumuz tüm aksaklıklarda kendisini korumak üzere programlanmıştır. Peki doğal yöntemler ile şişkinlikten nasıl kurtulabiliriz?
Şişkinlik oluşmaması için öncelikle yuttuğumuz havayı azaltmalıyız. Yemekleri yavaş yemek çok önemli. Bir diğer nokta da yemek yerken konuşmamaktır, konuştukça hava yutulur.
Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta stres. Biliyoruz ki yoğun stres midede gastrit veya ülser, spazm, bağırsaklarda da aşırı kasılmalara neden olabilir.
Gün içerisinde yutulan hava, yiyecek ve içecekler, mide fıtığı, mide hastalıkları, yanlış alışkanlıklar midede fazla gaz oluşmasına neden olur.
Yutulan hava azaltılmalı, gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı. Altta yatan hastalık tedavi edilmeli.
Brüksel lahanası, lahana, brokoli gibi gıdalar daha fazla gaz üretimine yol açarak gaz ve şişkinlik yakınmasına yol açabiliyor. Bunun yanı sıra, sarımsak, soğan, fasulye, nohut, bakla, bezelye, havuç, kereviz, patates, patlıcan, mantar, turp, pırasa, kuru üzüm, muz, kayısı, erik, kiraz, çilek, kavun, karpuz, elma, ekşi meyveler (portakal, kivi, armut), şeftali, bulgur, mercimek, buğday tohumu, simit, hamur işleri, çok şekerli tatlılar da gaz üretimini artırıyor.
Kişiden kişiye farklılıklar olmakla beraber gaz ve şişkinlik yakınmanız varsa bu gıdaları tek başına tüketin. Diyet günlüğü tutarak şikâyetinizi artırdığını tespit ettiğiniz gıdadan uzak durun.
Zencefil. Bünyesindeki shagol ve gingerol etken maddeleriyle mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya ve nane çayı da gaz sıkışmasına iyi gelen içeceklerden birisidir.
Kakule. Yemekten sonra yaşanan şişkinliği gidermek için kakule çiğnenebilirsiniz.