Gardrop mu Gardırop mu, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Gardırop’ da onlardan biri. Peki; gardolap mı gardrop mu gardırop mu,TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘gardırop’ geçen cümleler neler?

27.01.2022-15:46 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-15:46) Gardrop mu Gardırop mu, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "gardırop"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "gardırop" olarak ortaya çıkıyor.

Bazı örneklerde görülen “gardrop / gardolap” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, yabancı bir dilden geldiği için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “gardırop” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Fransızcadan gelen kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Giysi dolabı”

“Bir kişinin sahip olduğu bütün giysileri, giysi takımları.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Gardırop kapıları açık ve her tarafa elbise ve çamaşırlar serpili. (Necip Fazıl Kısakürek)

- Neden ben sizin odanızdaki mutlu gardırop değilim? O siz saldalyenizde otururken, uzanırken ya da uyurken sizi sürekli görebiliyor. Neden ben o değilim? (Franz Kafka)

- Eskiden kendimi bir yere koyduğumda büyürdüm. Şimdi kendimi bir yere büzülerek koydum, o kadar büzülerek ki odada kapladığım tek yer yatağın ile gardırop kapısının arasıydı. (Clarice Lispector)

- Akik ve lacivert taşı kakmalı büyük bir gardırop köşeyi dolduruyor. (Oscar Wilde)

- Kimlik ve gardırop; Türkiye kültürünün hala en önemli meselesiydi. (Murathan Mungan)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal