Galericiler ikinci el kuralını görmezden geldi: 300 bin lira cezası var

İkinci el araç fiyatlarının sıfır fiyatlarının üzerinde satılamayacağına dair uygulanan düzenleme 15 Temmuz Cumartesi günü itibariyle başlamıştı. Ancak bazı galericilerin uygulamaya uymadığı gözlemlendi. İkinci el bir araca 2 milyon 90 bin TL fiyat belirleyen işletmecinin sattığı aracın Türkiye distribütörü firmanın internet sitesinde 1 milyon 562 bin TL olduğu görüldü. İşte detaylar...

17.07.2023-16:11 - (Son Güncelleme: 17.07.2023-17:22)

Ticaret Bakanlığı tarafından 6 Temmuz 2023 tarihinde açıklanan ve 15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren uygulamaya konan ikinci el araç satış fiyatlarının, sıfır araç fiyatından yüksek olamayacağına dair düzenleme bazı ikinci el araç satıcıları tarafından aşılmaya çalışıldı. 

Kağıthane'de bulunan bir oto galeride Türkiye distribütörü firmanın internet sitesinde önerilen satış fiyatı 1 milyon 562 bin 675 TL olduğu görülen aynı özelliklerdeki aracın 2 milyon 90 bin TL'ye satıldığı görüldü. Araç sahibi ise aracın fiyatı hakkında 'hiçbir şey düşmez' dedi. Öte yandan ikinci el araç satın almak için oto galerilerin yoğunlukla bulunduğu Bağcılar'daki ticaret merkezine gelenler, fiyatlarda değişim olmadığını belirtti.

İkinci El Araç Uygulaması

Fiyatlar düşmedi tam tersine arttı

DHA’da yer alan habere göre; Oto galerici Osman Özer, "Hiçbir şekilde uygulanmaya başlamadı aksine fiyatlar daha çok çıkmaya başladı. Bu uygulansa oto galericiler için de millet için de daha iyi olur. Kesinlikle fiyat düşüren olmadı tam tersine arttı. Uygulansa bile bazı esnaflar kendi aralarında bir şeyler yapıyor, bir şekilde çevirmeye çalışıyor. Sıfır araca 6 bin kilometre kısıtlaması geldiğinde araçla dışına çıkıp, gelip aracı satıyorlardı. Hiçbir etki etmedi, bu da etki etmez bence" dedi.

Bunu uygulayan yok maalesef

Araç satın almak için oto galerileri gezen Ufuk Çelebi , "Şu an bunu uygulayan yok maalesef ki. Dün Beylikdüzü'nü, bugün Bağcılar'ı gezdim. Sıfır fiyatına bakıyorum 620 bin TL, burada (oto galeri) 655 bin TL yazmışlar çok abes bir durum. Bence tekrardan bunun üzerine gidilmesi lazım. Uygulama başlamış olabilir ama ya galericilerin haberi yok ya bizim haberimiz yok. Bizim şikayetimizle değil devletin mekanizması, denetimleri olması lazım. Yeni bir araç bakıyorum, galerileri de gezdik. Bayide sıfır 700 bin TL'lik arabalar buralarda 750 bin TL. Bayide de araba yok, sıra var, 3-4 ay beklemeniz lazım diyorlar" ifadelerini kullandı.

Bu iş değişmez diyorlar

Araç satın almak istediğini belirten Aslan Karapınar, "Biz de yeni bakmaya başladık ama o fiyatları göremedik henüz. Fiyatlarda bir değişim gözlenmiyor. Birkaç gündür ciddi ciddi bakıyoruz ama hala ikinci eller sıfırın üstünde gibi görünüyor. Satıcılar çok inanmıyorlar bu işe, diyorlar ki 'Sıfırlar da yükselecek.' o yüzden ikinci ellere de çok sıcak bakmıyorlar, bu iş değişmez diye söylüyorlar bize" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal