Gaita testi nedir nasıl yapılır? Gaita ne demek? Neden yapılır ne işe yarar?

Bağırsaklarda bakteri kökenli bir enfeksiyonun olup olmadığını anlamak için yapılan test de gaita testi adı verilmektedir. Birkaç günde yapılan testin sonuçlarına göre kişiye uygun olarak belirlenen tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kutu içerisinde yapılan incelemeler ile kişilerin bağırsaklarında bakteri olup olmadığı tespit edilir. İşte gaita testi ile ilgili tüm merak edilenler…

23.07.2022-13:33 - (Son Güncelleme: 23.07.2022-13:33) Gaita testi nedir nasıl yapılır? Gaita ne demek? Neden yapılır ne işe yarar?

Mide bağırsak ya da gastrointestinal sistemde oluşan normal dışı hareketliliklerinin tespiti için kişilerden gaita testi istenmektedir. Gaita testi hakkında merak edilenler internette araştırılırken bizde yazımızda merak edilen konu hakkındaki detayları sizlerle paylaştık. İşte gaita testi ile ilgili tüm merak edilenler… 

Gaita testi nedir? 

Gaita, yediğimiz besinlerin bağırsak mide sindirim sisteminden sonra vücutta emilmesi gereken maddelerin evlenmesinin ardından safra ve diğer vücut atıkları ile birlikte vücuttan atılan kısmına verilen isimdir. Gaita genel olarak dışkı olarak ifade edilse de mide ve bağırsak sistemindeki Gıda ve atıkların karışımı olarak görülmektedir. 

Gaita çeşitli hastalıkların tespiti için önemli veriler sağlamaktadır. Bazı hastalıkların tanısı ve tedavisi için oldukça önemli olan gaita, kıvam renk ve koku gibi özellikleri ile de bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Vücudun bağırsak bölümünde herhangi bir bakteriyel kökenli bir enfeksiyonun olup olmadığı gaita testi sonucunda belli olmaktadır.

Gaita Testi Nedir

Gaita testi nasıl yapılır?

Doğruluk oranı oldukça yüksek testler arasında yer alan gaita testi güvenilir ve kesin sonuçlar ortaya çıkarmak. Gaita örneğine idrar bulaşmaması önemli bir noktadır. Bir kutu içerisinde alınan gaita laboratuvara teslim edilmektedir. Testin yapılış şekli ve tüm aşamalarını bilen bir kişi yardımı ile hastadan gaita tahlili alınmaktadır. Gaitaya herhangi su ya da sıvı bir şeyin bulaşmaması önemli bir noktadır. Bu nedenle tuvalet kağıdı veya karton yardımı ile gaitanın saf bir şekilde laboratuvara teslim edilmesi gerekir.

Gaita testi yaptıracak olan kişiden 3 gün öncesinde yağlı yemek veya kırmızı et tüketmemesi istenir. Bununla birlikte gaita testini yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmesi gerekmektedir.

Gaita testi neden yapılır? 

Gaita testi ile kişilerin herhangi bir enfeksiyon durumu olup olmadığı tespit edilmektedir. Bu hastalıkların tespiti için de kişilerden gaita testi istenmektedir. Gaita testi ile şu hastalıklar tespit edilir: 

Bağırsak enfeksiyonları

Kolon kanserinin teşhisi

Parazitin üreyip üremediği

Sindirim sistemindeki sıkıntılar

Dışkıda kan ve iltihap içeren hücrelerin olup olmadığının tespit edilmesi

Kabızlık, ishal veya dışkıda tespit edilen bazı problemlerin ortaya çıkarılması için gaita testi yapılmaktadır.

Gaita Testi Nasıl Yapılır

Gaita testi ne işe yarar?

Zehirlenme ya da mikrobal enfeksiyon gibi  durumların tespiti için istenen gaita testi bağırsak enfeksiyonları, kusma, ateş ve terleme, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Birkaç günden fazla süren ishal durumunda ise hastalardan gaita testi istenmektedir. Gaita testi ile hem rahatsızlıklar hem de zehirlenme gibi ortaya çıkan durumların tespiti Başarılı bir şekilde yapılmaktadır. 

Gaita testi ile bakteri ve parazitlerin bağırsakları etkileyip etkilemediği anlaşılır. Bağırsaklara zarar veren bir bakterinin bulunması durumunda bazı belirtilerle beraber doktorlara başvuran hastalardan gaita testi istenir. Bu testin yapılması ile sonuç birkaç gün içerisinde belli olmaktadır. Test sonucuna göre ise hastalara uygun tedavi yöntemleri uygulanır. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal