Gabar’da yeni petrol müjdesi kapıda: Kapanlı-1 kuyusunda çalışmalar başladı

Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı (TPAO), Gabar Dağı’ndaki Kapanlı-1 kuyusunda sondaj çalışmalarına başladı. Kuyudan olumlu gelişmeler gelmesi durumunda Kapanlı-2 kuyusu açılacak. İşte detaylar…

17.12.2023-09:43 - (Son Güncelleme: 17.12.2023-09:43)

Geçtiğimiz günlerde Gabar’daki Kapanlı-1 kuyusunda sondaj çalışmalarına başlayan TPAO, 3 bin 130 metre derinliğe kadar ineceği kuyuda 2 ay daha çalışmalarını sürdürecek.

Kuyudaki rezerv miktarına ilişkin ilk bilgiler, bu iki aylık çalışmanın ardından şekillenecek. Eğer ilk tespit kuyusundaki veriler olumlu gelirse, yapının sınırlarının tespit edilmesi amacıyla Kapanlı-2 kuyusu açılacak.

Yeni bir saha olabilir

Haber7’nin haberine göre; Kapanlı-1 kuyusu, hâlihazırda petrol sondajının devam ettiği Şehit Esma Çevik Petrol Sahası'na 12 kilometre, Türkiye'nin en kaliteli petrolünün keşfedildiği Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası'na 5 kilometre, Şehit Teğmen Akdeniz Petrol Sahası'na da 20 kilometre uzaklıkta. Sondaja başlanan bu yeni yapının mesafesinin diğerlerine yakın olmasına rağmen farklı bir yapı olduğu belirtiliyor. Rezerv sonuçlarının olumlu sonuçlanması durumunda Kapanlı-1 bölgesinin yeni bir saha olarak gelişmesi bekleniyor.

Gabar Petrol Kapanlı-1 Kuyusu

Neredeyse 1500 metre yükseklikte

Öte yandan, Şehit Esma Çevik Petrol Sahası'nda 1.000 metre, Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası'nda 1.769 metre, Şehit Teğmen Akdeniz Petrol Sahası'nda 778 metre rakımda çalışmalar sürüyor. Kapanlı-1 bölgesinde ise 1.498 metre rakımda kuyu açma çalışması başladı.

Yıl sonu hedefi günlük 35 bin varil

Yeni petrol müjdeleri için tespit kuyuları açan TPAO'nun, rezerv bulunan bölgelerdeki üretimi de devam ediyor. 2023 sonunda Şırnak'ta üretim yapılan kuyu sayısının 29'a çıkarılması, günlük üretimin de 35 bin varile çıkarılması planlanıyor. Sadece Gabar'daki Şehit Aybüke Yalçın ile Şehit Esma Çevik Petrol Sahalarında, iki yıl içinde toplam 80 ila 100 üretim kuyusu açılması öngörülüyor. 2024 sonunda da Gabar'daki sahalardan günlük 100 bin varil üretime ulaşması hedefleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal