Fütürizm Nedir?

Fütürizm ve fütüristik kavramları son zamanlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Peki Fütürizm nedir? Fütiristik kime denir? Detaylar haberimizde...

11.06.2020-16:50 - (Son Güncelleme: 11.06.2020-16:46) Fütürizm Nedir?
20. yüzyılın başlarında İtalya'da ortaya çıkan Fütürizm, modern sanat ve toplumsal hareketlerin akımıdır.

Paris, Figaro gazetesinde İtalyan şair Filippo Tommaso Marinetti'nin yazdığı bir bildiriyle dünyaya duyurulan bu akımın temsilcileri özellikle resim, heykel, seramik, edebiyat, müzik, iç mimarlık, grafik tasarım, sanayi ürünleri tasarımı, tiyatro, film, tekstil, moda, mimarlık ve gastronomi alanında eserler vermişlerdir.

İtalya'da fütüristlerinin başında Carlo Carrà, Gino Severini, Giacomo Balla, Antonio Sant'Elia, Filippo Tommaso Marinetti, Umberto Boccioni, Bruno Munarı, Benedetta Cappa ve Luigi Russolo gelir.

Fütürizm akımının dünyaya duyurulması Boccioni, Balla, Russolo, Carra ve Severini gibi İtalyan sanatçıların açtıkları sergilerle gerçekleşmiştir. Bu sergiler önce aralarında Londra ve Berlin'in de olduğu Batı Avrupa şehirlerinde, hemen sonra ise ABD'de düzenlenmiştir.

Kendi zamanına göre ileriyi öngörebilen, ilerici-modern çizgiler taşıyan kişilere ise "Fütüristik" denir. Latin dillerindeki "futur", "futura" kelimelerinden gelen ve mimarlıkta ve tasarımda kullanılan bir terim olan Fütiristik, çağın ötesinde düşünceleri olan filozofların bu düşünceleri için de kullanılır.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal