Füme Somon Nasıl Yapılır?

Balık zengin vitamin içeriğiyle en çok tercih edilen besinlerden biridir. Balık pişirme yöntemleri de balıktan balığa değişmektedir. Füme somon son dönemlerde tercih edilen balık türlerindendir. Peki füme somon nasıl yapılır?

22.01.2021-14:41 - (Son Güncelleme: 22.01.2021-14:41) Füme Somon Nasıl Yapılır?

Füme somon,. makarnalardan sandviçlere, pizzalardan çırpılmış yumurtaya kadar birçok şeyin yanına yakışıyor. Ev yapımı füme somon için bilmeniz gerekenler nelerdir. Füme somon nasıl yapılır? haberimizde...

Balık fümelemek oldukça pratik bir işlemdir. Üstelik balık ete göre çok daha kolay pişen bir malzeme olduğu için fümelenmesi de kolaydır. Dahası aşağıda anlatacağımız tekniklerle sadece somon değil, lüfer, alabalık, uskumru gibi balıkları da fümeleyebilirsiniz.

Balıkları fümelemeden önce 'brine' adı verilen tuzlu ve baharatlı suda bir süre bekletmeniz gerekir. Brine sıvısı için aşağıda örnek bir tarif bulabilirsiniz. Dilerseniz kuru brine işlemi de yapabilir. 

Malzemeler:

4 su bardağı su

Çeyrek su bardağı tuz

Çeyrek su bardağı esmer şeker

2 adet defne yaprağı

1 adet doğranmış kereviz sapı

Yarım su bardağı doğranmış rezene

Yarım su bardağı doğranmış soğan

2 diş ezilmiş sarımsak. 

Bütün bu malzemeyi cam ya da plastik bir kaseye koyup karıştırın. İçine balıkları koyun. Ağzını kapatıp kaseyi buzdolabına kaldırın. Balıkların bu suyun içinde bir süre beklemesi gerekir. Bu esnada hem balığın yapısındaki doğal nemin bir kısmı ortadan kalkar, hem de tuz balığın bozulmasını önleyerek ömrünü uzatır. En ince filetoları bile en az 8 saat bu suyun içinde bekletmelisiniz. Eğer somon gibi kalın filetolar kullanacaksanız bekleme süresini 1 güne kadar uzatabilirsiniz. Daha büyük balıklarda bu süre 2 güne bile uzayabilir. Ancak gereğinden fazla tuzlu suda bekletmek de doğru olmaz. Bu durumda balığınız çok kurur ve çok tuzlu olur. Brine işleminin maksimum süresi 3 gündür.  

BALIK FÜMELEMEK NASIL YAPILIR?

Balığınızın dış yüzeyinde pelikül oluştuğunda fümelemeye hazır demektir. Bu saatten sonra sıcak fümeleme ve soğuk fümeleme olan iki tekniği uygulayabilirsiniz. Soğuk fümeleme 26 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapılır ve balık neredeyse çiğ kıvamda kalır. Sıcak fümeleme için de 60 derece civarında sıcaklık gerekir. Sıcak fümeleme için reçineli ağaçlar ve cilalanmış ağaçlar dışında her şeyi kullanabilirsiniz. Ancak özellikle meyve ve yemiş ağaçlarından elde edeceğiniz odunlarla çok lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz. İnce kesim filetolar 1 saatte, kalın kesim filetolar ise 4 saatte fümelenir.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal