Fransa, Kovid-19 Karşı Açık Havada Alkolü Alımını Yasakladı

Fransa'da İngiliz Kovid-19 varyantı nedeniyle vakaların ortaya çıkmasının sonrasında durum daha da kötüleşti. Fransa hükümeti salgınla mücadelede yeni kısıtlamalar getirdi.

01.04.2021-17:40 - (Son Güncelleme: 01.04.2021-17:40) Fransa, Kovid-19 Karşı Açık Havada Alkolü Alımını Yasakladı

Şubat ayı ortasında günde ortalama 18 bine gerileyen yeni vaka sayısı, bugünlerde 59 binin üstüne kadar çıktı.

Avrupa'da Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, salgının üçüncü dalgasına karşı yeni tedbirleri devreye almak mecburiyetinde kaldı.

KORONAYLA MÜCADELEDE ALKOL YASAĞI

Fransa Ulusal Meclisi'ne hitap eden Başbakan Jean Castex, Macron'un aldığı tedbirleri açıklarken, parklarda ve diğer halka açık alanlarda alkollü içeceklerin tüketilmesini yasakladıklarını bildirdi.

Castex, yetkililerin nehir kenarlarında ya da meydanlarda 6 kişiden fazla olan gruplara müdahale edeceğini kaydetti.

ALKOL TÜKETEN KALABALIKLARA TEPKİ

Paris ve Lyon gibi şehirlerde nehir kenarlarında alkol tüketen kalabalıklarla ilgili görüntülere tepki gösteren Castex, kurallara saygı göstermeyen insanları kınadığını söyledi.

Başbakan Castex, ülkede gizli partiler düzenleyenlere yönelik başkalarının hayatını tehlikeye atmakla alakalı olarak soruşturma açılması gerektiğini vurguladı.

HIZLA YAYILIYOR VE DAHA ÖLÜMCÜL

Dün yayımlanan verilere göre, son 24 saatte 59 bin 38 yeni vaka tespit edilen ve virüs sebebiyle 304 vatandaşın hayatını kaybettiği Fransa'da, Kovid-19 İngiliz varyantı günlük vakaların 4'te 3'ünü oluşturmakta.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yayımladığı açıklamada, Kovid-19 mutasyonlu türlerinin ülkede ve Avrupa'da bütün hızıyla yayıldığını ve daha ölümcül olduğu ifade edildi.

YOĞUN BAKIMLARDA KAPASİTELER AŞILDI

Kovid-19 İngiliz varyantı salgının seyri üzerinde ciddi kötü etkileri ile birlikte ülkede, özellikle Paris'te hastanelerde ve yoğun bakımlarda kapasitelerin aşılmış olması salgınla mücadeleyi zorlaştırıyor.

Paris'in de içinde bulunduğu 19 bölgede kısa süre önce sokağa çıkma kısıtlaması kararı alındı. Salgının kötü gidişatını durdurmaya ve yoğun bakımlardaki yoğunluğu azaltmaya da yeterli olmadı.

Bu durum Macron'u yeni kısıtlayıcı tedbirler almasına sebep oldu. Açıklanan yeni kararlara göre, daha önce 19 bölge için getirilen sokağa çıkma kısıtlaması 3 Nisan'dan beri 4 haftalığına ülke genelinde uygulanacak. Ülke genelinde ayrıca 19.00-06.00 arasında da sokağa çıkma yasağı da geldi. Böylece bir senenin sonrasında tekrar sokağa çıkma kısıtlamasına doğru gidiliyor.

OKULLAR 3 HAFTALIĞINA KAPATILACAK

İnsanlar evlerinin yalnızca 10 km dolayında dolaşabilecekken, 5 Nisan'dan sonra şehirlerarası seyahatlere yasaklama getiriliyor.

Ülke genelinde temel ihtiyaç ürünleri satan mağazalar dışındaki tüm dükkanlar kapatılacak. Fransa Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ülke genelinde uygulaması yapılacak sokağa çıkma kısıtlaması sebebiyle maddi olarak olumsuz etkilenecek sektörlere sağlanacak desteğin ülkeye aylık 11 milyar euro ek maliyet getireceği açıklandı.

Fransızlara evden çalışmaları da teşvik ediliyor. Kreş, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseler 5 Nisan'dan itibaren 3 haftalığına kapatılacak. Anaokulu ve ilkokullar 26 Nisan'da eğitime başlayacak. Ortaokul ve liselerde ise 26 Nisan'dan 3 Mayıs'a kadar uzaktan eğitim verilecek. Mayıs ortasından itibaren de bazı kültürel yerler hizmet sunmaya başlayacak.

DOKTORLAR HASTALAR ARASINDA SEÇİM YAPMAYA ZORLANIYOR

Ülkede Kovid-19 vaka sayılarında önemli artış yaşanmasıyla hastanelerde ve yoğun bakımlarda tedavi görenlerinin sayısı yükseliyor. Hastanelerde 5 000 53'ü yoğun bakımda olmak üzere 28 000 463 kişinin tedavisi sürüyor.

Bu durumun hastaneleri salgınla mücadelede zor duruma sokması eleştirileri yanı sıra getirdi.

Paris'teki hastanelerde görev yapan doktorlar, hükümetin Kovid-19 salgınında üçüncü dalgayla mücadele planının "hangi hastanın yaşaması ve hangi hastanın ölmesi gerektiğine karar vermeye zorladığı" uyarısında bulunarak, hükümete sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Doktorlar, Le Monde gazetesi ve Le Journal Du Dimanche dergisinde 29 Mart'ta yayınladıkları mektuplarda, özellikle Paris'te yoğun bakım kapasitelerinin aşıldığını belirtti.

İMKANLAR FELAKET

Hastanelerin salgınla mücadele için sahibi olduğu olanakları ''felaket'' olarak nitelendiren doktorlar, Kovid-19 karşı uygulanmakta olan tedbirlerin salgına ilişkin verileri olumlu etkilemesi için yeterli olmadığını belirtti.

Le Monde gazetesinde, hastanelerde tedavi görenlerin sayısının ikinci dalgadaki rakamları geride bıraktığı ancak buna rağmen salgınla mücadele eden doktorlara yeterli olanakların sağlanmadığı da belirtildi.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ''Hastalar arasında seçim yapılması kırmızı çizgimiz. Hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının hastalar arasında seçim yapmaya mecbur kalmalarını istemiyoruz.''

DAHA ÖNCE UYGULANAN KISITLAMALAR

Fransa'da, 24 Ocak 2020'de ilk Kovid-19 vakaların tespit edilmesi ve 14 Şubat 2020'de virüs kaynaklı ilk ölümün gerçekleşmesinin ardından 17 Mart 2020'de, ilk kez sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Bu önlem nerdeyse 2 ay sürdü.

Geçen yıl yaz mevsiminde düşen Kovid-19 vakası sayıları sonbaharda yeniden yükselişe geçti. Bunun üzerine hükümet, 29 Ekim 2020'de 4 haftalığına ikinci kez sokağa çıkma kısıtlamasına gitti.

Ülkede uygulanmakta olan söz konusu kısıtlamalar salgının seyrini olumlu etkilerken, 3 Nisan'dan itibaren ülkede üçüncü kez sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması yapılacak. Bu uygulama, kurallar açısından diğerlerinden farklı olarak insanlar evlerinin 10 km çevresinde dolaşabilecek.

Ancak salgının gidişatı, günlük vaka sayılarındaki artış, hastanelerde ve yoğun bakımlardaki yoğunluk bakımından, salgının Mart 2020'deki durumu ile şimdiki arasında benzerlik gösterdiği değerlendiriliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal