Fransa Başbakanı Elisabeth Borne kimdir?

30 yıl aradan sonra Fransa’nın ilk kadın Başbakanı olan Elisabeth Borne hakkında araştırmalar hız kazandı. Jean Castex’in istifası sonrasında yeni Başbakan olan Elisabeth Borne birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Elisabeth Borne kimdir? Elisabeth Borne hangi görevlerde bulundu? Elisabeth Borne biyografisi…

17.05.2022-16:14 - (Son Güncelleme: 17.05.2022-16:14) Fransa Başbakanı Elisabeth Borne kimdir?

Fransa’da yeni bir dönem başladı. Fransa Başbakanı Jean Castex’in görevinden istida ederken yerine gelen yeni isim Elisabeth Borne oldu. 30 yıl sonra ilk defa bir kadın Başbakan göreve gelirken 61 yaşındaki Elisabeth Borne hakkında yapılan araştırmalar devam etmektedir. Peki, Elisabeth Borne kimdir? Elisabeth Borne hangi görevlerde bulundu? Elisabeth Borne biyografisi…

Elisabeth Borne kimdir?

Fransa’da gerçekleştirilen seçimler bir süre gündemde sıcaklığını korudu. Daha sonra istifa haberi ile gündeme gelen Fransa bu kez de Başbakanlık koltuğuna oturan isim ile gündemde yerini aldı. Tam otuz yıl aradan sonra koltuğa oturan ilk kadın olan Elisabeth Borne, oldukça merak edilen isimler arasında yerini aldı. Fransa’da kadın Başbakan dönemi başlarken Borne hakkında araştırmalarda hız kazandı.

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri 24 Nisan’da gerçekleşti. Yapılan seçimlerin iki turunda istifa kararını Emmanuel Macron’a ileten Başbakan Jean Castex görevden ayrıldı. Bununla birlikte göreve gelen yeni isimde belli oldu. Yeni Başbakan Çalışma Bakanı Elisabeth Borne oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı açıklamada yer alan ifadeler şu şekilde:

“Cumhurbaşkanı, Elisabeth Borne’u Başbakan olarak atadı ve ona hükümeti kurma talimatı verdi.”

Elisabeth Borne Kimdir

Bu açıklamanın ardından kendi sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yapan Cumhurbaşkanı Macron ise şu ifadeleri kullandı:

 “Yaklaşık iki yıl boyunca Fransa’nın hizmetinde tutku ve bağlılıkla hareket etti. Gelin, yapılan işlerden ve elde edilen sonuçlardan birlikte gurur duyalım”

En son 1991-1992 yıllarında Başbakan olan Edith Cresson’dan sonra koltuğa oturan ilk kadın Başbakan olan Elisabeth Borne oldukça ses getirdi. Yeni hükümet kurmak için görevlendirilen Elisabeth Borne, daha önce Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı. Macron’un ilk Başbakanı olan Edouard Philippe döneminde bu görevi yürüten Borne, ondan sonra ise Çevre Bakanlığına atandı. Kendinden önceki başbakan olan Jean Castex döneminde ise Çalışma Bakanı görev yaptı. Borne, sosyalistlere yakın olan bir tavır içerisindedir.

 Çalışma Bakanlığı görevine yerine getirdiği süreçte ülkedeki en iyi oranlar görüldü. İşsizlik 15 yılın en düşük seviyelerinde seyrederken, genç işsizlik ise 40 yılın en düşük seviyelerindeydi. Borne için bir çalışanı “Gerçek bir işkolik, sabah 3’e kadar çalışabilen ve sabah 7’de geri dönebilen biri” ifadelerini kullandı.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal