Fotoğraflar Gülümserse: Deep Nostalgia Nedir?

MyHeritage geçtiğimiz günlerde Deepfake benzeri 'Deep Nostalgia' isimli bir hizmeti kullanıma sundu. Deep Nostalgia, fotoğrafların canlandırılmasına ve fotoğraftaki insanların gülümsetilmesine olanak sağlıyor.

01.03.2021-15:31 - (Son Güncelleme: 01.03.2021-15:31) Fotoğraflar Gülümserse: Deep Nostalgia Nedir?

Yapay zekâ teknolojisi her geçen gün gelişip yeni kullanım alanlarının ortaya çıkmasına zemin sağlıyor. Yapay zekânın son ürünü ise MyHeritage isimli bir soyağacı oluşturma platformunun kullanıma sunduğu Deep Nostalgia hizmeti oldu. Bu hizmetle birlikte, artık insanlar ölmüş akrabalarıyla hareketli fotoğraflarda hasret giderebilecek. Deepfake teknolojisi, son aylarda her ne kadar eleştirilerin odağında olsa da 'ölüleri yeniden görmek' düşüncesi bu eleştirileri biraz yumuşatacak gibi duruyor.

DEEP NOSTALGİA NEDİR?

Deep Nostalgia, MyHeritage platformuna soyağacı fotoğrafı ekleyen kişilerin yaşamlarını kaybeden akrabalarının fotoğraflarını canlandırıyor. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, hizmetin kullanıcılara sunulmasının ardından geçen 48 saatte 1 milyondan fazla fotoğraf canlandırıldı. MyHeritage, bu hizmeti kullanan kişilerin uygulamayı “inanılmaz” bulduklarını belirtti. Söz konusu şirket, bu hizmeti sunabilmek için D-ID isimli yazılım firması ile ortak çalışma yürüttü. Bu çalışma neticesinde tamamen yeni bir algoritma geliştirilerek kullanıcıların platforma yükledikleri eski siyah beyaz fotoğraflar saniyeler içerisinde canlandırıldı. Ayrıca uygulama sayesinde tek bir fotoğraftaki birden fazla yüz eş zamanlı olarak gülümsetildi.

Bütün bu olumlu özelliklerin yanında MyHeritage, kullanıma sundukları hizmetin suiistimal edilmesinden endişe duyuyor. Bu endişe neticesinde, şirket tarafından açıklama yapılarak kullanıcı taleplerine rağmen fotoğraflara ses ekleme özelliğinin gelmeyeceği net bir şekilde belirtildi.

DEEP NOSTALGİA NASIL KULLANILIR?

Deep Nostalgia hakkında çıkan haberler, internet kullanıcılarının “Deep Nostalgia nasıl kullanılır?” şeklindeki sorular sormasına yol açtı. İçeriğimizdeki rehbere göz atarak hayatını kaybetmiş yakınlarınızın fotoğraflarını canlandırabilirsiniz.

MyHeritage web sitesine geçiş yapın ve karşınıza çıkan sayfada “Fotoğraf Yükle” kısmına yakınlarınızın fotoğraflarını yükleyin. Daha sonra sistemin siz hiçbir şey yapmadan fotoğraflarınızı canlandırmasını izleyin. Deep Nostalgia hizmetini kullanmak bu kadar basit.

DEEP NOSTALGİA GİZLİLİĞİMİZİ İHLAL EDİYOR MU?

Şirket, ana sayfasına bir bilgilendirme metni ekleyerek, gizliliğimize saygı duyduğunu ve fotoğraflarımızı veri tabanına kaydetmediğini iddia etti. Ayrıca bu fotoğrafları reklam amaçlı üçüncül şirketlere satmadığı hakkında kullanıcılarına güvence verdi. 

Yine de internetin sonsuz ihtimaller dünyasını göz önüne aldığımızda, herhangi bir hack faaliyeti neticesinde kullanıcı bilgilerinin çalınması ve paylaşılması her zaman mümkün gözüküyor. Bu nedenle kullanıcıların, verilerini her zaman güvence altına alması ve internette gezinirken ziyaret ettiği sitelerin ziyaretçiden istediği bilgilere dikkat etmesi gerekiyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal