Floyd İçin Toplanan Göstericiler Kölelik Sembollerini Yıkıyor

ABD'de siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinden sonra başlayan ırkçılık tartışmaları devam ederken, ABD ve Avrupa genelinde kölelik ve sömürgecilik geçmişinin sembolleri olarak görülen heykeller göstericilerin hedefi haline geldi.

21.06.2020-13:49 - (Son Güncelleme: 21.06.2020-13:38) Floyd İçin Toplanan Göstericiler Kölelik Sembollerini Yıkıyor

25 Mayıs'ta polisin boynuna yaklaşık 9 dakika boyunca bastırması sonrası nefessiz kalarak yaşamını yitiren siyahi Amerikalı Floyd'un ölümü, hem ABD hem de Avrupa'daki kölelik ve sömürgecilik mazisini yeniden tartışmaya açtı.

ABD'de kölelik dönemini hatırlatan ya da köleliği savunan pek çok kişinin heykelleri Floyd'a adalet isteyen protestocular tarafından yıkılırken, Avrupa'nın sömürgeci geçmişine karşı seslerini yükselten gruplar da Avrupa'daki bazı heykelleri hedef aldı.

Kısa sürede bir trend haline gelen kölelik ve sömürgecilik karşıtı "heykel yıkma" eylemlerinin yayılacağı ve ABD ile Avrupa'nın tarihindeki ırkçı dönemleri anımsatan diğer heykellerin de hedef alınabileceği ifade ediyor.

ABD'DE KÖLELİK YANLISI TARİHİ ŞAHSİYETLER HEDEFTE

Floyd'un ölümünün ardından başlayan ırkçılık ve kölelik tartışmaları sürerken, 19. yüzyılda kölelik yanlısı eyaletlerden kurulan Amerikan Konfedere Devletleri döneminden kalma heykeller ve anıtlar protestocuların hedefi oldu.

Başkent Washington DC'de, köleliğin kaldırıldığı 19 Haziran 1865 gününe ithafen düzenlenen gösteride protestocular, Amerikan Konfedere Devletleri dönemine ait General Albert Pike'ı temsil eden heykeli hedef aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal