Fitre ne kadar oldu? Fitre nedir, kimlere verilir, kimlere verilmez?

Ramazan ayına sayılı günler kala Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, 2022 yılı içinde verilecek olan fitre miktarlarını duyurdu. Fitre ödemesini merak eden vatandaşlar ise belirlenen fitre miktarının kimlere verilip kimlere verilmeyeceğini araştırmaya başladı.

22.03.2022-13:25 - (Son Güncelleme: 22.03.2022-13:25) Fitre ne kadar oldu? Fitre nedir, kimlere verilir, kimlere verilmez?

Halk arasında 'Fitre' olarak adlandırılan fıtır sadakası, Ramazan ayında oruç tutup daha sonra bayramına ulaşmanın şükrü olarak nitelendirilir. Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde bitiren müslümanların vacip olarak saydıkları ve belirli kimselere verdikleri fitrenin 2022 yılında ne kadar olduğu merak konusu olmuştu.

2022 yılı için fitre miktarının belirlendiğini duyuran Din İşleri Yüksek Kurulu, Ramazan ayının başladığı günden 2023 yılının Ramazan ayına kadar fitre olarak biline fıtır sadakasının miktarını açıkladı.

Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı'nın başkanlık ettiği toplantıda bu yıl Ramazan ayından önümüzdeki yıl Ramazan ayına kadar lan süre içerisinde verilecek olan fitre miktarına 40 TL olarak karar verildi. Mübarek üç ayların sonuncusu olan ve oruç tutarak idrak edilen Ramazan ayında sonra verilecek olan fitrenin belirlenmesinde kişinin bir günlük (iki öğün) gıda ihtiyacını karşılamasındaki miktarın esas olarak alındığı bildirildi.

Fitre nedir, kimlere verilir, kimlere verilmez?

Fitre nedir, kimlere verilir, kimlere verilmez?

Fıtır sadakasının kimlere verilip kimlere verilmeyeceği konusunda yapılan açıklamalarda ise kişinin bakmakla yükümlü olmadığı ihtiyaç sahibi yoksul müslümanlara verileceği belirtilir. Fitrenin oruç tutma fidyesi vermek durumunda olan kimselerin bu durumda doğrudan veya dolaylı olarak yararlanmamasının esas olarak sayıldığı konusunda yapılan açıklamalarda aynı durumun zekât için de geçerli olduğunu ve bu nedenle herkesin zekâtını, fitresini ve fidyesini kendi usûl ve fürû doğrultusunda veremeyecekleri anlatılır.

Kişilerin, anneleri, babaları, dede ve nineleri fürûu ise; çocukları, torunları da onların çocukları olmasında dolayı zekat ve fitre verilemeyeceğinin belirtildiği açıklamada eşlerin de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremeyecekleri aktarılır. 

Kişinin hem kendisinin hem de küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlü olduğunun bildirildiği açıklamalarda Hz. Peygamberin köle ve hür, büyük ve küçük, kadın ve erkek her müslümana fitreni gerekli olduğunu ifade ettiği belirtilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal