Fitch’ten dikkat çeken analiz: ‘Türkiye’nin makroekonomik duruşu tutarlı yönde’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings, Türkiye’nin genel makroekonomik politikasının tutarlı yönde olduğunu ifade etti. İşte detaylar…

06.04.2024-09:53 - (Son Güncelleme: 06.04.2024-16:27)

Ekonomi dünyasının saygın kuruluşlarından birisi olan Fitch Ratings, Türkiye’ye bağlı olan Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının, Türkiye’nin mevcut makroekonomik uyumundan ve geleneksel ekonomi politikalarına geçişinden fayda göreceğini ifade etti.

Türkiye’deki değişimden faydalanacaklar

AA’da yer alan habere göre; Kredi derecelendirme kuruluşundan gelen açıklamada, Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının, Türkiye'deki iştiraklerinin makro politika değişikliklerinden faydalanacağı belirtildi. Açıklamada, "Türk iştiraklerine sahip Körfez İşbirliği Konseyi bankaları, Türkiye'nin makroekonomik uyumundan, daha geleneksel ve tutarlı ekonomi politikalarına geçişten faydalanacaktır. Enflasyonun düşmesi, iştiraklerin net parasal kayıplarını azaltacak ve Türk lirasındaki daha yavaş değer kaybı, döviz dönüşümünden kaynaklanan olumsuz sermaye etkisini azaltacaktır." ifadelerine yer verildi.

Fitch’ten dikkat çeken analiz: ‘Türkiye’nin makroekonomik duruşu tutarlı yönde’

Açıklamada, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu mart ayında yükseltmesinin ardından, Körfez İşbirliği Konseyi'ne ait bazı bağlı ortaklıkların da aralarında bulunduğu 18 Türk bankasının notunu yükselttiği hatırlatıldı. Not yükseltilmesinin, Fitch'in Haziran 2023'ten bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güveninin arttığını yansıttığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşundaki olumlu gelişmelerin, enflasyondaki belirgin düşüş ile dış kırılganlıklardaki azalmanın devam etmesiyle uyumlu bir şekilde değerlendirildiği vurgulandı. Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının Türkiye'deki iştiraklerinin geçen yılki net parasal kaybının 2,6 milyar dolar olduğu açıklandı. Enflasyonun beklenen seviyelerde seyretmesi halinde, söz konusu kaybın 2024'te 2,8 milyar dolara yükseleceği ve ardından 2025'te yaklaşık 1,4 milyar dolara düşeceği tahmin ediliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal