Fırsatçı ev sahiplerinden yeni oyun! Kira zammı düzenlemesi ardından şimdi de o yöntemlere başvurdular

Konut kiralarında, 1 Temmuz 2023 yılına kadar uygulanacak yüzde 25'lik sınıra takılmak istemeyen çok sayıda ev sahibi, çeşitli yöntemleri hayata geçiriyor. İşte haberin detayları...

17.06.2022-09:07 - (Son Güncelleme: 17.06.2022-09:07) Fırsatçı ev sahiplerinden yeni oyun! Kira zammı düzenlemesi ardından şimdi de o yöntemlere başvurdular

Milyonlarca kiracıya derin bir nefes aldıran kira zammında yüzde 25 sınırını aşmak isteyen ev sahipleri çifte kontrattan tarihsiz tahliyeye, hileli satıştan elden ödemeye kadar yeni yöntemler geliştirmeye başladı. 


Ev sahiplerinden hileli satış 

Söz konusu yeni kira kontratlarını düzenlemenin sona erdiği 1 Temmuz 2023 yılına erteleyenlerin dışında, kiralarını döviz bazında isteyen, yasal sınırın üstünde olan farkı elden alan, hava parası talep eden ev sahipleri de bulunmaktadır. 

Neredeyse 2.5 milyon hanenin yalnızca kira geliriyle geçindiğini ifade eden uzmanlar konuya yönelik, "Kira artış oranından memnun olmayan ev sahipleri, kiracıyı çıkarmak için hileli satış dâhil her yolu deneyecek. Kayıt dışı tırmanacak, elden ödemeye başvurulacak. Ev sahibi-kiracı davaları artacak" diye ifade edildi. 


Ev sahipleri ağustosu bekliyor 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, çok sayıda evi olan mülk sahibinin kira bedelinin beklentiyi karşılamadığı için satış eğilimine döndüğünü aktardı. Aşa bu durumda, "Yüzde 25'lik yasal sınıra iki kez takılmak istemeyen ev sahiplerinin temmuzu hatta ağustosu beklediğini görüyoruz" dedi. Mahkemelerde ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları davalarının artacağını dile getiren Aşa, "Ev sahibi kiracıyı çıkarmak için her türlü yolu deneyecek. Şu an için ağırlıklı hileli satış yöntemi uygulanıyor. Kiracıyı çıkarmak için yakın akrabasına evi satıp, kiracı çıktıktan sonra yeniden üzerlerine alıyorlar" diye söyledi. 


Çifte kontrat yöntemi 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ev sahiplerinin yüzde 25'lik sınırı aşmak için geliştirdikleri yan yolları tıkayacak önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekerek altını çizdi. Akdoğan konuyla ilgili, "Son günlerde duyduğumuz bir başka yöntem de çifte kontrat yöntemidir. Özellikle işyeri kiralarında, taraflar kira bedelini aralarında serbestçe belirler. Devlete bildirilen ise başka bir kontrattır. Gerçeği ise başkadır. Bu şimdi konut kiralarında da görülmeye başladı" şeklinde ifade etti. 


Kiralık dairelerde azalma yaşandı 

Yapılan düzenlemenin sonrasında ortaya çıkan yeni yöntemlerle ev sahiplerinin kendilerini korumaya aldıklarını aktaran İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan ise, düzenlemenin barınma ihtiyacına ilişkin ev satışlarını artırdığını ve piyasada kiralık dairelerde azalma yaşandığını dile getirdi. 

Ayrıca sınırlama nedeniyle artık kiranın iyi bir yatırım olmadığını düşünenlerin evini satışa çıkaracağını bildiren Özcan, "Ancak bu konutlar da yüksek fiyattan satılacak, yine yüksek rakamdan kiraya verilecek" diye söyledi. 

Son dönemde ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesi talebindeki artışında altını çizen Avukat Barış Özdemir, "Ancak bunu tarihin boş bırakılmasını talep eden bazı mülk sahiplerinin olduğunu görüyoruz. Yargıtay kararına göre, kira sözleşmelerinin yapıldığı sırada tarih kısmı boş olan ve kiracı tarafından imzalanan tahliye taahhüdünün tarihlerinin sonradan doldurulmasının geçerliliği yok" şeklinde konuştu.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal