Finlandiya ve İsveç ile Rusya arasındaki gerginlik artıyor: Liderler açıklamalar ile Rusya'ya kafa tutuyor!

Rusya’nın üst üste Finlandiya ve İsveç’e savurduğu tehditler, iki ülkeyi de adeta etkilemedi. Liderler yaptıkları açıklamalarla Rusya’ya kafa tutmaya devam ediyor.

12.05.2022-11:41 - (Son Güncelleme: 12.05.2022-11:41) Finlandiya ve İsveç ile Rusya arasındaki gerginlik artıyor: Liderler açıklamalar ile Rusya'ya kafa tutuyor!

NATO grubu içerisinde yer almayan Finlandiya ve İsveç Şubat ayında gerçekleştirilen, Rusya ile Ukrayna arasında cereyan eden savaşın gündeme yatırıldığı NATO Olağanüstü Zirvesi'ne katılım sağlamıştı. Bunun üzerine Rusya'dan iki ülkeye adeta büyük bir uyarı yapılmıştı. Finlandiya'dan Rusya'nın yaptığı tehdidi hiçe sayan flaş bir hareket geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girmesinin "sonuçları olacağı" uyarısını yapmıştı. Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharova, "Finlandiya ve İsveç'in öncelikle bir askeri blok olan NATO'ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır." İfadeleriyle iki ülkeye tehdit savurmuştu. Tehdit Rusya'nın bu ülkelerle de savaşa girmek istediği doğrultusunda aktarılırken Finlandiya son adımıyla Rusya'ya karşılık verdi.

Finlandiya ve İsveç ile Rusya arasındaki gerginlik artıyor: Liderler açıklamalar ile Rusya'ya kafa tutuyor!

Rusya'nın tehdidine karşılık

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin Rusya'nın Finlandiya'ya karşı ortaya attığı NATO tehdidine cevap vermişti. Marin, Finlandiya'da NATO üyeliği hususundaki tartışmanın "Ukrayna'daki savaşın başlamasının ardından değiştiğini" ifade etmişti.

Önümüzdeki birkaç gün içinde

Rusya'nın ardı arkasına gelen uyarılarını adeta umursamayan Finlandiya, NATO üyeliğine başvurmak için yaptığı hazırlıkları hızlandırdı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin, “Finlandiya'nın NATO askeri ittifakına gecikmeden katılmak için başvurması gerektiğini” ifade etti.

Liderler, ortaklaşa gerçekleştirdikleri basın toplantısında açıklamalarda bulunarak, “Bu kararı almak için hala gerekli olan ulusal adımların önümüzdeki birkaç gün içinde hızla atılacağını umuyoruz" şeklinde konuşurken Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de "Finlandiya İttifaka katılmaya karar verdi. NATO güçlenmek üzere. Baltıklar daha güvenli hale gelmek üzere." değerlendirmelerinde bulundu.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal