Filyasyon Ekipleri Ev Ev İz Sürüyor

Salgınla mücadelede pilot il olarak seçilen Kırıkkale’de görevini yerine getiren filyasyon ekipleri, evlerinde karantina altında olan koronavirüs hastaları ile temas eden kişilerin takibini sağlayarak virüsün yayılımını önlemeye çalışıyor.

04.09.2020-15:38 - (Son Güncelleme: 04.09.2020-15:35) Filyasyon Ekipleri Ev Ev İz Sürüyor

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart'tan bu yana mesai kavramı gözetmeden görevini yerine getiren sağlık çalışanları, koronavirüs hastalarını iyileştirmek için fedakarca çalışmaya devam ediyor.

Salgınla mücadelede pilot il seçilen Kırıkkale'de mücadele veren 45 filyasyon ekibi, evlerinde izole edilen koronavirüs hastalarıyla temas eden kişilerin takibini sağlamak ve virüsün yayılımının engellemek için 37 doktor ve 122 yardımcı sağlık personeli ile 7/24 görev yapıyor.

Tam donanımlı filyasyon ekipleri, gerekli tedbirleri alarak, koronavirüs tanısı konulan ve evlerinde karantina altında olan hastaları ve temaslı vatandaşları ziyaret ederek takiplerini yapıyor. Gerekli durumlarda ilaç veren ekipler, acil durumlarda da hastaların ya da temaslıların hastaneye sevkini sağlıyor.

Filyasyon ekibinde görev alan sorumlu hekimlerden Dr. Muhittin Akdemir, 7 gün 24 saat esasına göre çalıştıklarını belirtti.

Koronavirüs tanısı konulmuş ya da temaslı vatandaşların kriz masasındaki ekipleri arayarak, görevlilerden hastalığa dair her türlü bilgiyi alabildiğini aktaran Akdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Gerekirse masada görevli arkadaşlar filyasyon ekibini veya 112 Acil Servis ekiplerini arayıp hastanın evine ambulans yönlendirerek vatandaşlarımıza yardımcı oluyor. Filyasyon ekiplerimiz, İl Sağlık Müdürlüğümüzün bizlere verdiği hasta listesini alarak sahaya inip, Kovid-19 tanısı konmuş veya temaslı vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ediyor. Ekiplerimizin sorumluluğunda ziyaret esnasında semptomu olanlardan test için numune almak, numune alımıyla birlikte hastaya ilaç vermek ve bu numuneleri hastaneye ulaştırmak da var.’

‘HASTALARIMIZIN AYAĞINA KADAR KOŞA KOŞA GİDİYORUZ’

Görevlerinden dolayı hayatlarının her aşamasında çok daha hassas davranmak zorunda olduklarını belirten Akdemir, ‘Biz burada kısaca herkesin adını duyduğunda bile korkarak kaçtığı virüse karşı, hastalarımızın ayağına kadar koşa koşa gidiyoruz. Evlerimize giderken ailelerimize ve komşularımıza bir sıkıntı yaratmasın diye dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Bir insan elini günde 5 defa yıkıyorsa, biz 20 defa yıkıyoruz. Aile bireylerine karşı sürekli mesafeli oluyoruz. Sosyal yaşamımızda hem kendimizi hem de yakın çevremizi korumak düşüncesiyle hiçbir yere misafirliğe gitmiyoruz veya toplu alanlarda bulunmamaya çalışıyoruz’ dedi.

‘SALGINDA RAHATLIK YOK’

Filyasyon ekibinde görev alan hemşire Şule Şahin ise test sonucu pozitif çıkan hastaları takip sistemine düştükleri andan itibaren telefonla arayarak iletişim kurduklarını söyledi.

Semptomlarını öğrendikleri koronavirüs tanısı konan hastaların temasta bulundukları kişilere ulaşmaya çalıştıklarını belirten Şahin, şöyle konuştu:

‘Ulaştıkları hastalar hakkındaki bilgileri sahada olan ekiplere bildirerek evlerine giderek bilgilendirme yapıyoruz. Salgında rahatlık yok. O yüzden vatandaşlarımızın duyarlı olmalarını istiyoruz. Lütfen herkes kurallara uysun. Evde şu an 38,5 derece ateşle yatan bir çocuğum var. Ben onu bırakarak nöbete geliyorum. Herkes zor şartlarda çalışıyor. Burada benim gibi birçok sorunları olan ve evde çocuklarını bırakarak nöbete gelen arkadaşlarım var. Bu şekilde rahat bir ortamda çalışmadığımızı bilsinler lütfen. Daha duyarlı olalım.’

‘BU DURUM HASTALIĞIN YAYILMASINA NEDEN OLUYOR’

Şahin, bazı vatandaşların temasta bulundukları kişilerin isimlerini vermekten çekindiklerini ve karantina uygulamasından uzak kalmak istediklerini belirterek, bu durumun virüsün yayılmasını daha da artırdığına işaret etti.

Dört yaşındaki çocuğunun evin kapısını çaldığında koşarak geldiğini belirten Şahin, ‘Anneyi özlemiş. Geldiği zaman sarılmak istediğinde ona, bana dokunmamasını ve uzak durmasını söylemişimdir. Bu psikoloji beni her zaman üzmüştür. Daha sonra 3 ve 4. günlerde çocuğum kapıya gelmemeye başladı. Vatandaşlarımızdan tek ricam maske, mesafe ve hijyen kurallarına uysunlar. Her an bu virüs kendilerine geçecekmiş gibi davransınlar’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal