Filonun 4'üncü Sondaj Gemisi Alparslan geliyor: 19 Mayıs'ta Türkiye'de olacak!

7. nesil üstün teknolojiyle donatılan Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi: Alparslan, 19 Mayıs sabahı saat 10.00 sularında Mersin'de bulunan Taşucu Limanı'na yanaşacak.

06.05.2022-08:18 - (Son Güncelleme: 06.05.2022-11:07) Filonun 4'üncü Sondaj Gemisi Alparslan geliyor: 19 Mayıs'ta Türkiye'de olacak!

Alparslan Sondaj Gemisi 7 Mart tarihinde Güney Kore'den yola çıktı. Şu an Batı Afrika açıklarında seyrine devam eden sondaj gemisi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Türkiye'ye gelecek. 

Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi olacak

Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından Alparslan Sondaj Gemisi filoya katılıyor. 7. nesil üstün teknolojiyle donatılan ve Alparslan adının verileceği düşünülen 238 metrelik gemi Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi olacak. 

Türkiye'nin Karadeniz'deki 540 milyar metreküplük doğalgaz keşfinin ardından hidrokarbon arama çalışmalarını yoğunlaştıran Türkiye bir yandan da gemi filosunu genişletiyor.

Kanuni Sondaj Gemisi

19 Mayıs'ta Türkiye'de!

Planlanan rotada bir değişiklik veya herhangi bir aksaklık söz konusu olmazsa Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Alparslan, 19 Mayıs sabahı saat 10.00 sularında Mersin'deki Taşucu Limanı'na yanaşacak.

Dünyadaki 5 gemiden biri

Dünyada bu sınıfta toplam beş gemi bulunuyor. Alparslan Sondaj Gemisi ile Türkiye bu gemilerden birine sahip olacak. Uzunluğu 238, genişliği 42, kule yüksekliği 104 metre, ağırlığı da 68 bin groston olan yeni sondaj gemisi, özellikleriyle de dikkat çekiyor. Sondaj için 12 bin 200 metre derinliğe kadar inebilecek olan gemi, 3 bin 600 metre derinliğe kadar da operasyon yapabilecek. 200 kişilik de mürettebat kapasitesi bulunan gemi, sondaj operasyonunu gerçekleştirecek ekibi taşıyacak. Diğer yandan, 7'nci nesil üstün teknolojiyle donatılan gemide aktif konumlandırma sistemi bulunuyor. Çift kulesi ve 2 adet güvenli 7 ram BOP sistemi olan geminin her iki kulesinde de dalga sönümleme amaçlı (CMC) sistemi yer alıyor.

Alparslan Sondaj Gemisi'nde, Basınç Kontrollü Sondaj (MPD) sistemi kullanılıyor. Alparslan Sondaj Gemisi'nin ilk görev yerinin ise Karadeniz'de gaz tespit edilen sahalar olması öngörülüyor.

Mehlika Karadayı
mehlikakaradayi@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal