Filistinlilerin 21’inci yüzyılda yaşadığı 2’inci Nekbe!

İşgalci İsrail Devleti, sivil Filistin halkına orantısız saldırılarına devam ediyor. Sağlık, eğitim ve hastane gibi temel ihtiyaçların tamamının ortadan kaldırılması sonucu Filistin halkı Refah sınır bölgesine göç etmek zorunda kalıyor. Bu göç sonucu nüfusu 4 kat artan Refah, Han Yunus’tan gelen göçlerle epey çetrefilli bir hal almaya başlayacağı ön görülüyor.

26.01.2024-13:27 - (Son Güncelleme: 26.01.2024-18:07) Filistinlilerin 21’inci yüzyılda yaşadığı 2’inci Nekbe!

İşgalci İsrail tarafından abluka altına alınan Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a saldırılarını artırması nedeniyle binlerce Filistinli, Mısır sınırında yer alan Refah'a doğru göç etmek zorunda kaldı. Daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği Han Yunus'u geçen ay başında bu sefer bu bölge için "savaş bölgesi" ilan etmişti. Alınan karar sonucu, Gazze'nin güneyinde yer alan Han Yunus'a kara saldırıları başlattı. Kara operasyonu öncesinde de bölge sürekli bombalanıyordu.

Eşek araçları kullanılıyor!

İsrail Filistin'e soykırım uyguluyor

Devam eden bu saldırılar sonrasında, Han Yunus şehir merkezinde yoğunlaşmasından dolayı nüfusun yoğunluğu yerinden edilmişlerden oluşan Filistinliler soğuk kış günlerinde bir kez daha göçe zorlanma durumunda kaldılar. 2. Nakba olarak adlandırılan bu soykırım sonrası yanlarına alabildikleri birkaç eşya ile yola düşen Filistinlilerden bir kısmı araçları olmadığı için ayrıca araçlara da yakıt olmadığı için eşek arabalarıyla göç etmek zorunda kaldılar. 

Küçük çocuklar kalp krizi geçiriyor!

Filistin'de ikinci nakba

AA’dan alınan bilgiye göre zorunlu göçte olanların çoğunlukta kadın ve çocuklardan oluşuyor. Soğuk havada bitap düşen bazı çocukların ciddi hastalıklar yaşadığı ve bombardıman sonucu çocuklarda kalp krizi geçirdiği öğrenildi.  Refah'a göç edenler arasında yaralı Filistinlilerin de olduğu görülüyor.

Refah yoğun orantısız göç alıyor!

Filistin'de ikinci nakba

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden soykırımı nedeniyle Mısır sınırı yakınında bulunan Refah bölgesi, Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı bölge haline geldi. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 7 Ekim'den önce yaklaşık 280 bin kişinin yaşadığı Refah, Gazze'de nüfus yoğunluğunun en az olduğu bölge idi. Fakat İsrail saldırıları nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon Filistinli yerinden oldu. Filistinlilerin büyük kısmı Refah'a göç etmek zorunda kaldı. BM'ye göre, Han Yunus'tan başlayan göç öncesi Refah'ın nüfusu 4 kattan fazla artarak 1,2 milyona ulaştı ve burası Gazze'de şu an nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölge haline geldi.

Soykırıma sessiz kalan dünya!

Yapılaşma gibi bir durumun söz konusu olmadığı için bölgeye göç eden Filistinliler, derme çatma çadırlardan oluşan kamplara yerleşmek zorunda kaldı. Kış şartlarında dünyanın gözü önünde yaşanan bu soykırıma sesiz kalan dünya devletlerinde artık nasıl kararlar alacağı da merak konusu olmaktadır. Refah'ta zaten içinden çıkılmaz hale gelen şartların Han Yunus'tan gelen göçlerle birlikte daha da zorlaşacağı belirtiliyor.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal