Figen Çoban’ı yakarak öldürmüştü: Cinayeti işleyen kocanın cezası belli oldu!

Muğla’nın Yatağan ilçesinde, yaşanan cinayet toplum nezdinde infiale yol açmıştı. Figen Çoban’ın kocası tarafından öldürüldüğü iddiasıyla davanın 5’inci duruşması yapılan davada karar çıktı. Mahkeme heyeti, koca Mehmet Emin Ata Çoban’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Kayınbiraderi Süleyman Çoban ise, 17 yıl hapis cezası aldı.

04.04.2024-16:08 - (Son Güncelleme: 04.04.2024-16:08) Figen Çoban’ı yakarak öldürmüştü: Cinayeti işleyen kocanın cezası belli oldu!

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Yeşilbağcılar Mahallesi’nde Figen Çoban’ın (40) öldürülmesi ile ilgili davanın 4’üncü duruşması Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmıştı. 7 Mart’ta yapılan 4’üncü duruşmada savcı mütalaasını açıklayarak, sanığın annesi H.Ç. hakkında beraat, Figen Çoban’ın kayınbiraderi Süleyman Çoban için ‘‘eyleme iştirak’’ten ceza verilmesini, sanık Mehmet Emin Ata Çoban’ın ise cinayetten ötürü ceza almasını fakat Figen Çoban'ın iş yerindeki şahısla olan mesajları nedeniyle haksız tahrik indirimi uygulanmasını talep etti. 4 Nisan tarihine ertelenen 5’inci duruşmadan karar çıktı. Koca Mehmet Emin Ata Çoban ile kayınbiraderi Süleyman Çoban’ın tutukluluğunun devam etmesine karar verdi.

Sanık Süleyman Çoban’ın ifadesi

Kayınbirader Sanık Süleyman Çoban, savunmasında tahliyesini talep etti. Çoban, mahkeme heyetine şu ifadelere yer verdi: ‘‘Yengemin ayağında terlikleri mevcut olduğu belirlendi, biriyle itişme kalkışma olsa terlikleri çıkması gerekirdi. Ağabeyim gittikten sonra yengem evin önünde 'ben avluya gidip geliyorum' dedi. Ben ne çocukları tuttum ne de ağabeyime yardım ettim. Tahliyemi istiyorum.” 

‘‘En mağdur benim!’’

Cumhuriyet gazetesinden ulaşılan bilgilere göre, eşiyle tartıştıktan sonra, markete gittiğini belirten sanık Mehmet Emin Ata Çoban, “Biz eşimle tartıştık. Beyan edilen gibi saçtan tutma yok, ben daha sonra markete indim. Marketten geldiğim de sol kısmına yatar vaziyetteydi. Yapıp da kaçmış olsam dahi iç organları yanarak ölmüştür. Komşumuz araba yanıyor diye müdahale ediyor. İlk dumanı komşumuz görmüştür. Dışındaki yanıkla kesinlikle ölmez. Ben geldiğimde nabzı atıyordu. Ben evde dahi değildim. Beraatimi talep ediyorum. Ben bu olayı yapmış olsam giderdim. Hiçbir yere gitmedim. İlk önce çocuklarım benimle konuşmazdı. En mağdur benim, eşimi çocuklarımı kaybettim” dedi.

Kocaya müebbet hapis!

Her iki kardeşi de dinleyen mahkeme heyeti, sanık Mehmet Emin Ata Çoban’a, "haksız tahrik" ve "iyi hal indirimi" uygulamadan "eşe karşı canavarca hisle öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis verdi. Figen Çoban’ın kayınbiraderi Süleyman Çoban’a da "yardım ve yataklık"tan "haksız tahrik indirimi" uygulamadan 17 yıl hapis cezası veren mahkeme, kayınvalidesi H.Ç.’nin de beraatine karar verdi.

‘‘Mahkemeler adaletin kaleleridir’’

Figen Çoban’ın kocası tarafından öldürüldüğü iddiasıyla davanın 5’inci duruşması yapılan davada karar çıktı. Mahkeme heyeti, koca Mehmet Emin Ata Çoban’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Kayınbiraderi Süleyman Çoban ise, 17 yıl hapis cezası aldı.

Tahrik indirimi almadan, hukuken doğru karar alındığını ve huzurlu olduklarını belirten Figen Çoban’ın aile avukatı Kemal Ertuğrul, şöyle konuştu: “Bizim açımızdan son derece hukuka uygun, dosya kapsamıyla uyumlu ve Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ve başka birtakım mahkemelerdeki uygulamaların tersine olarak, kadın cinayeti sanıklarına tahrik indirimi uygulanmamasını, verilen cezadan ötürü bir nebze olsun hukuken huzurlu olduğumuzu söyleyebilirim. Sanıklardan H.Ç.’nin beraat etme kararına itiraz edeceğiz. Sanıkların bugüne kadar haksız tahrik indirimi almak için yaptıkları bütün çabalara karşın samimi olmayan, hukuken kabulü olmayan bu iddiaların, mahkemece de kabul edilmemiş olması bizim açımızdan Muğla’da işlenen bir cinayetin hukuki karşılığının bu şekilde olması açısından gurur verici. Mahkemeler adaletin kaleleridir. Bu kaleler, Türkiye’deki kadınların haklarını korumak için de yegane bir unsur olmalıdırlar. Biz hukukçu olarak, Muğla’da yaşayan insanlar olarak bütün kalbimizle buna inanıyoruz. Bu inancımızın sürmesini düşünüyoruz.”

‘‘Adalet yerini buldu’’

Figen Çoban’ın kocası tarafından öldürüldüğü iddiasıyla davanın 5’inci duruşması yapılan davada karar çıktı. Mahkeme heyeti, koca Mehmet Emin Ata Çoban’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Kayınbiraderi Süleyman Çoban ise, 17 yıl hapis cezası aldı.

Merhum Figen Çoban’ın ailesi de karar hakkında açıklamalarda bulundu. Kız kardeşi Filiz Karataş “Ablam huzur için uyuyacak. Adalet yerini buldu” derken, babası Haydar Karataş “Adalete güvendik. Avukatlarıma, sizlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Neler yaşanmıştı?

Yatağan’ın Yeşilbağcılar Mahallesi’nde 21 Ocak 2023 tarihinde meydana gelmişti. Yanarak hayatını kaybeden 3 çocuk annesi 40 yaşındaki Figen Çoban’ın, kendi üzerine benzin dökerek vücudunu ateşe verdiği iddia edilmişti. Jandarmanın araştırmasında, kadının ölümünden günler önce kendisine gelen bir mesaj nedeniyle evli olduğu Mehmet Çoban (44) ile tartıştığı öğrenilmişti. Bu gelişme üzerine jandarma ekipleri tarafından başlatılan soruşturmanın çerçevesi genişletilmişti. Gözaltına alınan Figen Çoban’ın evli olduğu Mehmet Emin Ata Çoban, kayınvalidesi Hatice Çoban, kayınbiraderi Süleyman Çoban çıkarıldıkları ilk mahkemede tutuklanıp cezaevine gönderilmişti.



Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal