FED’in faiz politikasına uyarı geldi: Devam ederse ekonomi çökecek

ABD Merkez Bankası’nın (FED) aylardır faiz artırma politikası izlemesi dünyanın önde gelen iş insanları ve yatırımcılarınca eleştirildi. Ekonomi otoriteleri, FED’in mevcut faiz politikasını devam ettirmesi halinde dünya genelinde ekonomik çöküş yaşanacağı uyarısını yaptı. Ayrıntılar haberimizde...

07.10.2022-10:04 - (Son Güncelleme: 07.10.2022-16:56)

Dünyanın önde gelen iş insanları ve yatırımcıları, ABD Merkez Bankası’nın (FED) aylardır faiz artırma politikası izlemesini eleştirdi. Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler'den ve IMF'den gelen uyarıların sonrasında ekonomi otoritelerinden de FED’in mevcut faiz politikasını devam ettirmesi halinde dünya genelinde ekonomik çöküş yaşanacağı uyarısı geldi. 

FED’in faiz politikasına uyarı

NTV’nin paylaştığı habere göre;  ünlü iş insanları ve ekonomistler, Fed'in faiz artırma politikasını eleştirdi. Birçok iş insanı, faiz artırımlarının devam etmesi halinde gelecekte dünyayı ekonomik olarak durgunluk beklediğini savundu.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırma politikasını üst üste beşinci kez sürdürürken birçok iş insanı ve ekonomist, kasım ayında da 50 baz puanlık bir artış daha bekliyor.

FED faiz politikası

Devam ederse ekonomi çökecek

CNBC'de yayınlanan Squawk Box programına katılan Yatırım firması Starwood Capital Group'un Ceo'su Barry Sternlicht, FED’in faiz artırma politikası hakkında dikkat çekici uyarılarda bulundu. FED’in mevcut politikasını değiştirmemesi durumunda ekonominin çökeceğini söyleyen Sternlicht, FED Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonu yönetmek için yeterli davrandığını belirterek ilerlemenin en iyi yolunun "sadece beklemek" olduğunu ifade etti. Sternlicht, faiz artışlarının hisse senetleri ve tahvillere anında etki ettiğini ancak ekonomi üzerindeki beklenen etkisinin ertelendiğini savundu. Ayrıca düşen konut değerlerinin de ekonomik gerilemenin işareti olduğunu söyledi.

Barry Sternlicht, Fed'in enflasyona neyin sebep olduğunu yanlış anladığını, artan enerji fiyatları ile emtia fiyatlarının asıl etki olmadığını belirtti. Enflasyonun sebebinin hükümetlerin pandemiden sonra ekonomiyi düzeltmek adına verdiği yüksek teşvik paketleri olduğunu kaydetti.

Resesyon 2008 krizinden daha yıkıcı olur

DoubleLine Capital'in kurucusu Jeffrey Gundlach ise zayıflaşan ekonomi karşısında Fed'in faiz artırımlarını düşürmesi gerektiğini belirtiyor. 

Dünya Bankası Başkanı David Malpass'ta yüksek faiz oranlarının küresel olarak ekonomik toparlanmayı etkilediğini belirterek dünya ekonomisi için durgunluğa yol açabileceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, olası bir resesyonun 2008 mali krizinden bile daha kötü hasara yol açabileceğini dile getirdi.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel, Fed'in enflasyon yükselmeye başlamadan önce para politikasını sıkılaştırmayarak fırsatı kaçırdığını belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal