FED’den dikkat çeken açıklama: Enflasyonu düşürmek için faizi arttırmalıyız

Son aylarda sürekli olarak faiz arttırımı kararı alan FED’de Başkan Yardımcısı Lael Brainard, enflasyonu düşürmek için faizi arttırmaları gerektiğini söyledi. İşte detaylar...

08.09.2022-10:44 - (Son Güncelleme: 08.09.2022-11:52) FED’den dikkat çeken açıklama: Enflasyonu düşürmek için faizi arttırmalıyız

ABD Merkez Bankası (FED) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, Takas Odası ve Banka Politikaları Enstitüsünün konferansında "Enflasyonu Düşürmek" başlıklı bir konuşma yaptı. Enflasyonun yılın başından bu yana yükseliş eğiliminde olduğunu kaydeden Brainard, koronavirüs salgınıyla Rusya Ukrayna savaşının bir dizi arz şokunu da beraberinde getirdiğini söyledi. Başkan Yardımcısı Lael Brainard, enflasyonu düşürmek için faizi arttırmaları gerektiğini söyledi. 

Enflasyonu düşürmek için faizi arttırmalıyız

Gıda ve benzin fiyatlarındaki yüksek enflasyonun alım gücünü düşürdüğüne dikkat çeken Brainard, enflasyonu düşürmek için ‘’Nerede kadar sürerse sürsün’’ sözlerine yer vererek politika faizini arttıracaklarının sinyallerini verdi. Enflasyonun yüzde 2'ye düşürülmesinin ne kadar süreceğinin arz kısıtlamalarında devam eden gevşeme, daha yavaş talep büyümesi ve daha düşük fiyat artışlarının kombinasyonuna bağlı olacağına işaret eden Brainard, arz kısıtlarıyla ilgili olarak çeşitli göstergelerin, bazı malların teslimat süreleri ile tedariklerinde iyileşme belirtilerine işaret ettiğini aktardı. Brainard, iş gücü talebinin ise kayda değer bir güç sergilemeye devam ettiğini belirterek, toplam talebin yavaşlamasının işsizlikte önceki durgunluklarda görülenden daha küçük bir artışa yol açabileceğini ancak kesin sonuçlar çıkarmak için henüz çok erken olduğunu ve çeşitli iş gücü piyasası göstergelerini yakından izleyeceklerini kaydetti.

FED Başkan Yardımcısı

Para politikasının kısıtlayıcı tedbirler alması gerek

Başkan Yardımcısı Brainard, enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırımının gerekli olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

"Şu ana kadar politika faizini hızla önceki döngünün zirvesine çıkardık ve politika faizinin daha da artması gerekecek. Bu ay itibarıyla, bilançodaki maksimum aylık azalış bir önceki döngünün seviyesinin neredeyse 2 katı olacak. Politika faizindeki artış ve bilançodaki azalma, birlikte talebin arz ile uyumlu hale gelmesine yardımcı olmalıdır. Enflasyonun hedefe indiğine dair güven sağlamak için para politikasının bir süre kısıtlayıcı olması gerekecek. Ekonomik ortam oldukça belirsizdir ve politikanın seyri verilere bağlı olacaktır"

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal