FED kararı altını derinden etkiledi: Altın dahil piyasalarda çöküş yaşanabilir mi?

ABD'de 41 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının açıklanması ile altının ons fiyatı 1680 dolar seviyelerine geri çekildi. FED para politikasında alınan enflasyon ve tarım dışı istihdam verileri sonrasında piyasalarda likiditenin azalacağı beklentileri piyasaları baskı altında tutmaktadır. Faiz artırımı ve sıkı para politikası uygulanmasına rağmen enflasyondaki yükselir durdurulamadı. 2022 yılının en kritik sınavı bu hafta verilecek.

25.07.2022-11:50 - (Son Güncelleme: 25.07.2022-12:25) FED kararı altını derinden etkiledi: Altın dahil piyasalarda çöküş yaşanabilir mi?

Altın fiyatlarındaki değişiklikler dikkat çekerken ABD'nin enflasyon verileri ve tarım dışı istihdam rakamları ile dip seviyelere ulaştı. FED tarafından alınacak faiz kararları merakla beklenirken altın  fiyatlarındaki son durumlarda merak ediliyor. FED tarafından verilecek olan yeni karar 2022 yılının en kritik kararı olarak görülmektedir.

Altın fiyatlarındaki son durum ne?

Altının gram fiyatı için belirleyici olan ons altın ABD'nin Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla  1680 dolar seviyesi ile 11 ayın en dip fiyatını gördü. Bununla birlikte gram altının fiyatı 945 TL olarak görüldü. Temmuz ayı FED faiz kararı öncesinde birazcık toparla yansa da altın fiyatlarındaki yükselişler sınırlı düzeyde kalmaktadır. 

Altın Neden Düştü

ABD enflasyon verileri beklentileri aştı

Piyasalar tarafından oldukça sıkı bir şekilde takip edilen ABD enflasyon verileri beklentileri aştı. ABD Haziran ayı tüketici fiyatları TÜFE oranı yüzde 9.1 rakamıyla 41 yılın rekor seviyelerine ulaştı

Enflasyonu baskılamak isteyen FED önce varlık alımlarını sonlandırdı. Daha sonra 25, 50 ve 75 baz puan ile 3 faiz artırımı  gerçekleştirdi. Tüm bunlara rağmen enflasyondaki yükselir durdurulamadı. ABD enflasyon verileri öncesinde Temmuz ayı faiz toplantısında 50 ya da 75 baz puan faiz artırımı yapılması bekleniyor. Ancak enflasyon rakamlarını daha yüksek gelmesi durumunda Temmuz ayı toplantısında en az 75 baz puan faiz artırımı yapılması bekleniyor. 

FED 100 baz puan faiz artışı yapar mı?

2022 yılının en kritik FED toplantısı öncesinde FED başkanlarından gelen karışık mesajlar oldukça akıl karıştırıcı olmaktadır. Bazı üyeler 100 baz puanlık faiz artışı  yapılmasına onay verirken bazı üyeler bunun büyük bir fark yaratmayacağını söylemektedir.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in faizi 100 baz puan artırması yönünde güçlü bir ihtiyaç hissetmediğini söylerken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de Fed'in faiz oranını 100 baz puan artırması gerektiği yönündeki görüşlere desteklemedi.

ABD Temmuz enflasyon rakamları açıklanmadan önce FED tutanaklarında yüksek enflasyonlu devam etmesi durumunda agresif adımlar atılabileceği mesajları yer aldı.

FED Faiz Kararları Ne Olacak

FED resesyon mu enflasyon mu yapacak? 

Ekonomistler, FED tarafından giderek sertleşen faiz adımlarını yavaşlayan ABD ekonomisi için resesyon bitkini artıran bir unsur olduğunu ifade etti. Yatırım maliyetlerini artıran faiz artırımları için kısa vadede enflasyonu aşağı yönlü baskılasa da arzı düşürerek tedarik krizlerini derinleştirebileceği yorumları dikkat çekiyor.

FED faiz kararları açıklanmadan önce 2021 yılının son çeyreğinde yüzde 6.9 oranında güçlü bir büyüme kaydeden Amerika ekonomisi FED tarafından uygulanan para politikası ile 2022  ilk çeyreğinde yüzde 1,6'lık daralma yaşadı. Sıkı para politikası uygulanması ve faiz artırımı yapılmasına rağmen enflasyonda yükselmenin görülmesi ABD ekonomisi için resesyon riskini de arttırmaktadır.

ABD resesyona mı girecek?

2022 yılının ikinci çeyreğinde ABD ekonomisinde bir daralma görülmesi durumunda resesyona gireceği düşünülmektedir. Bu nedenle FED Temmuz ayı toplantısı ve faiz kararı önemli bir noktada yer almaktadır. Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen şu ifadeleri dile getirdi: 

“Altın fiyatlarında likiditenin azalacağı ve enflasyonun düşeceği beklentisi etkili oldu. Özellikle petrol fiyatlarında 100 dolar seviyelerinin altı test edilmesi, enflasyon bekleyişlerindeki endişeleri azalttı.”

FED Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak

Altın fiyatlarında neden düşüş yaşandı?

Enflasyondan korunma aracı olarak ifade edilmesi ile alıcı bulmasından dolayı altının kıymetli metaller arasında güçlü görünmektedir.  Ancak petrol ve emtia fiyatlarındaki geri çekilme enflasyonun hız keseceğim beklentilerini de beraberinde getirdi. Bununla birlikte altında da düşüş yaşandı. Altının ons fiyatı 1680 dolar üzerimde yatay seyrine devam edebilir. Bununla birlikte 1.680-1.720-1.800 dolar bant seviyesi takip edilecektir. Altın fiyatlarındaki ilerleyiniz şu anda olumsuz bir görüntü içerisinde yer almaktadır. 

Altın fiyatlarının 2022 yılı içerisinde 1.680-1.768 dolar bandı arasında yer alacağı düşünülmektedir.

FED faiz kararı ne zaman açıklanacak?  

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı 26-27 Temmuz tarihlerinde yapılacak. İki gün boyunca süren toplantıdan sonra FED faiz kararını 27 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21:00'de açıklayacak. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal