Fed faiz kararını duyurdu: Son 15 yılın zirvesine ulaşıldı

ABD Merkez Bankası (Fed), Aralık ayı faiz kararını açıkladı. Politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4,25-4,50 aralığına çıkaran Fed, üst üste 5. kez faizi 50 baz puan artırmış oldu.

15.12.2022-09:22 - (Son Güncelleme: 15.12.2022-16:35) Fed faiz kararını duyurdu: Son 15 yılın zirvesine ulaşıldı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 50 baz puan artırarak 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltti. Oy birliğiyle alındığı ifade edilen kararda, bu hedeflerin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği bildirildi. Politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4,25-4,50 aralığına çıkaran Fed, üst üste 5. kez faizi 50 baz puan artırmış oldu. 

Son 15 yılın zirvesine ulaşıldı

Art arda dört toplantısında 75 puanlık faiz artırımına giden Fed, yılın son toplantısında faiz artış hızını yavaşlattı.

Piyasa beklentileri de Fed'in politika faizini 50 baz puan artırması yönündeydi.

Yüksek enflasyon karşısında martta varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, mart ayı toplantısında 25 baz puan artışla 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı almıştı.

Fed Aralık Faiz Kararı

Fed, mayıs toplantısında 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en hızlı faiz artışını gerçekleştirmesinin ardından, haziran toplantısında 75 baz puanla 1994'ten bu yana en güçlü faiz artırımına gitmiş, temmuz, eylül ve kasım toplantılarında da politika faizini aynı oranda artırmıştı.

Son artışla birlikte Fed, faizleri mart ayından bu yana toplam 425 baz puan artırmış oldu.

ABD'de enflasyon haziranda yıllık yüzde 9 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak kasım ayında yüzde 7,1'e gerilemişti.

ABD Merkez Bankası (Fed), gelecek üç yıl için ortalama faiz oranı tahminlerini yükseltti.

Fed Aralık Faiz Kararı-1

Harcama ve üretimde ılımlı artış

İki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantısı'nın ardından Fed'den yapılan açıklamada, son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı bir artışa işaret ettiği bildirildi.

Açıklamada, istihdam artışının son aylarda güçlü olduğu belirtilerek, işsizlik oranının ise düşük kalmaya devam ettiği aktarıldı.

Fed'in açıklamasında, "Enflasyon, salgınla ilgili arz ve talep dengesizliklerini, daha yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıtacak şekilde yüksek kalmaya devam ediyor." değerlendirmesi yer aldı.

Fed Aralık Faiz Kararı-2

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş ve ilgili olayların enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıya katkıda bulunduğu ve küresel ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturduğu kaydedilen açıklamada, enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olunduğu vurgulandı.

Açıklamada, para politikasının enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye çekecek kadar kısıtlayıcı bir duruş sergilemesi için federal fon oranı hedef aralığında devam eden artışların uygun olacağının öngörüldüğü yinelendi.

Bankanın açıklamasında, faiz artışlarının hızı belirlenirken para politikasındaki kümülatif sıkılaşmanın, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmelerin, ekonomik ve finansal gelişmelerin dikkate alınacağı kaydedildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal