Fazla Mesai Yönetmeliği

Ülkenin yararları veya işin niteliği, üretimin arttırılması gibi nedenlerden dolayı iş kanununun 63. Maddesine göre normal çalışma saatleri dışında çalışılan ek zamana fazla mesai denmektedir.

19.03.2020-23:53 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-23:51) Fazla Mesai Yönetmeliği

Fazla mesai ile alakalı usul ve esasları düzenlemektedir.

Yönetmeliğin Dayanağı

Madde 2 ye göre 4857 sayılı iş kanununa göre hazırlanmıştır. Fazla çalışma, iş kanununda yazılı koşullar çalışma 45 saatin üzerinde ise fazla mesai olarak geçmektedir.

Fazla Mesai Yönetmeliğinin Maddeleri

Fazla çalışmanın her saati için verilecek olan ücret, fazla çalışan saat için yüzde elli yükseltilmesi ile ödenmektedir.

Parça başına ücret olarak çalışılan yerlerde ise fazla çalışılan saat için her bir parçanın ücreti hesaplanır. Yüzde ile işleyen iş yerlerinde ise fazla mesai 4857. iş kanununa göre hesaplanır. Yer altında veya madende çalışan işçilerin ücretleri ise haftalık 37 buçuk saati aşıyorsa aşılan saat başı yüzde yüze yakın ücret ödenir.

Fazla çalışma süresinin toplamı 1 yılda 2705 saatten fazla olamaz. Bu süre işçilerin kendilerine aittir. Fazla mesailerde yarım saatten az ise yarım saat sayılır. Yarım saati aşan süreler ise bir saat olarak sayılır. Fazla mesai yapan bir işçi çalıştığı saat boyunca yarım saat ve 15 dakikalık süreyi mola olarak geçirebilmektedir.

Fazla çalışma yapılamayacak işler: Günde yedi buçuk saat ve daha az çalışılması gereken işlerde,

Gece sayılan işlerde,

Maden ocakları, kanalizasyonlar ve tünellerde fazla çalışılması yasaktır.

Fazla iş yaptırılmayacak işçiler, 18 yaşını doldurmamış işçiler.

Sağlık durumu fazla çalışmaya müsait olmayan işçiler.

Gebe, yeni doğum yapmış ve emziren işçiler fazla çalıştırılamazlar.

Fazla çalışmak isteyen işçiler yazılı olarak çalışacaklarını belirtip imzalamalıdırlar. Zorunlu durumlarda bu izne ihtiyaç yoktur. İşveren fazla mesai yapmak isteyen kişilerin yazılı onayını alıp özlük dosyalarında saklamak zorundadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal