Fatih'in Fermanı Londra'da Satışa Çıktı

Türkiye'den kaçırılıp Londra'da satışa çıkarılan vakfiyenin iadesi için Türk yetkililer ile Interpol arasındaki görüşmeler tüm hızıyla sürüyor.

13.10.2021-15:54 - (Son Güncelleme: 13.10.2021-17:59) Fatih'in Fermanı Londra'da Satışa Çıktı

Türkiye'nin Balıkesir ilinde kurulan Zağanos Paşa Vakfının ilk kuruluş maddelerinin olduğu vakfiye Londra'da satışa çıkacak. 21 Ekim'de satışa çıkması beklenen vakfiyenin en önemli özelliği ise üstünde bulunan Fatih Sultan Mehmet'in tuğrası. Arapça el yazısı olarak yazılmış olan vakfiyede vakfın ilk kurucularının isimleri de yer alıyor. 114 santimetre uzunluğunda ve 20 santim genişliğinde olan vakfiyenin satış fiyatının 980 bin TL yani 80 bin sterlin civarında olduğu aktarıldı.

İSTANBUL'UN İŞGALİ SIRASINDA ÇALINDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre Zağanos Vakfiyesi 1918-1920 yılları arasında İstanbul'un işgali sırasında çalınan eserlerden sadece biri. Zağanos Vakfından yapılan yazılı açıklamaya göre tüm yazışmaların kaçırıldığı çoğunun yerinin bile bilinmediği belirtildi. 

INTERPOL ARAYA GIRDI

Yetkililerin yıllardır peşinden koştuğu, her yerde didik didik aradıkları vakfiyenin 21 Ekim günü müzayede satışa çıkacağı belli olunca Kültür ve Turizm Bakanlığı iade için başvuruda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi Başkanlıkları da İnterpol ile vakfiyenin iadesi üzerine konuşmak için iletişime geçti.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Osmanlı İmparatorluğu'nun son, Cumhuriyet döneminin ise ilk  zamanlarında çalınan yaklaşık 30 eserin olduğunu belirten yetkililer, bu eserlerin en kısa sürede bulunması için sürekli Interpol ile olumlu bir çalışma yürüttüklerini ve sürekli iletişimde olduklarını açıkladılar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal