Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u kaç yaşında fethetti? Bir çağa son verip yeni bir dönem başlatan Fatih Sultan Mehmet’in hayatı

Fatih Sultan Mehmet İstanbul 'u fethedince bir çağın kapanıp bir çağın da açılmasına vesile olmuştur. İstanbul fethedilince Ortaçağ Dönemi sona ermiş ve Rönesans Dönemi başlamıştır. Çok genç yaşta İstanbul 'u alan Fatih Sultan Mehmet, 30 sene boyunca Osmanlı 'nın başında kalmıştır. 49 yaşında vefat eden Sultan 2. Mehmet, Osmanlı İmparatorluğu 'nun da klasik dönem altın çağını başlatan padişah olmuştur. Vatandaşlar tarafından Fatih Sultan Mehmet 'in kaç yaşında İstanbul 'u fethettiği merak edilmektedir. İşte İstanbul 'u fetheden Fatih Sultan Mehmet 'in hayatına dair bilgiler..

27.05.2022-15:43 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-15:43) Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u kaç yaşında fethetti? Bir çağa son verip yeni bir dönem başlatan Fatih Sultan Mehmet’in hayatı

Fatih Sultan Mehmet 'in hem hayatı hem de başarıları pek çok tarih kitaplarında yazıldı çizildi ve derslerde de öğrencilere okutuldu. Yüzyıllar boyunca fethedilemeyen İstanbul 'u 2 aydan da çok kısa bir süre içinde alan Fatih Sultan Mehmet, hazırlatmış olduğu şahi topları ile kurduğu Rumeli Hisarı sayesinde Doğu Roma İmparatorluğu 'na bu süreçte hiç fırsat vermedi. Bu şekilde de Osmanlı Devleti 'nin imparatorluk yolunda da ilk adımları atılmış oldu. Peki Fatih Sultan Mehmet İstanbul 'u fethederken kaç yaşındaydı? Fatih Sultan Mehmet 'in İstanbul 'u fethetme nedeni nedir? İşte detayları..

Fatih Sultan Mehmet kimdir

Fatih Sultan Mehmet kimdir?

30 Mart 1432 senesinde Edirne 'de dünyaya gelen Sultan Mehmet 'in babası 2. Murat, annesi ise Hüma Hatun 'dur. Devrin en üstün ve bilgin alimleri tarafından eğitim ve öğretim görmüştür. Henüz 11 yaşındayken Manisa sancakbeyi olarak görevlendirilmiştir. 1444 senesinde babası tahtı bırakarak 12 yaşında olan oğlu Mehmet 'e bırakmıştır. Mehmet 'in yaşının daha çok küçük olması sebebi ile 1446 yılında 2. Murat yeniden tahta çıkmıştır. 1451 yılında 2. Murat vefat edince Mehmet tahta çıkmıştır ve tahta yeniden çıktığında ise henüz 19 yaşında bir delikanlıdır. 1453 yılına gelindiğinde Bizans 'ı, 1460 yılında Mora Despotluğu 'nu ve 1461 yılında da Trabzon İmparatorluğu 'nu ele geçirmiştir.

1473 yılında Akkoyunlu Devleti 'nin hükümdarı olan Uzun Hasan 'ı Otlukbeli Savaşı 'nda yenmiştir. 2. Mehmet, döneminde çıkarmış olduğu kanunları '' Fatih Kanunnamesi '' adı altında kitap haline getirtmiştir. Bu kanun ile beraber Osmanlı Devleti 'ne '' kardeş katli yasası '' getirmiştir. 1481 yılında Anadolu 'ya yeniden sefere çıkan Fatih Sultan Mehmet, yolculuğun başında hastalanmış ve 3 Mayıs 1481 yılında da Gebze yakınlarında bulunan Hünkarçayırı 'ndaki ordugahında henüz 49 yaşındayken vefat etmiştir.

Fatih Sultan Mehmet kaç yaşında İstanbul 'u fethetti?

Fatih Sultan Mehmet İstanbul 'u Bizansların elinden aldığında henüz 21 yaşında bir gençti. Sultan Mehmet, Boğaz 'ın Anadolu yakasında büyük dedesi Bayezid tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı 'nın tam karşısına o zamanlardaki adı ile Boğazkesen 'i yani Rumeli Hisarı 'nı yaptırmıştır.

Osmanlı ordusu da 23 Mart tarihinde Edirne 'den hareket etti ve 2 Nisan 'da Konstantiniyye 'ye ulaştılar. Aynı gün içinde Haliç 'in girişini zincirler ile kapattılar ve karargahını da Romanus kapısının karşısına Maltepe 'ye kuran Fatih, son bir kez teslim olmaları için çağrıda bulundu ancak imparator bu teklifi reddetti.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul 'u neden fethetti

Fatih Sultan Mehmet İstanbul 'u neden fethetti?

Osmanlı Devleti 'nin kuşattığı İstanbul, iki kere alınmaya çalışıldı ancak hiçbir zaman başarılı olunamadı. Bölgede kontrol sağlanması için İstanbul 'un fethedilmesi zorunluydu.

Saltanat iddialarında bulunan şehzadelere destek veren Bizans Devleti, bu şekilde Osmanlı 'da iç karışıklıklarına sebep oluyordu. Rumeli 'den Anadolu 'ya geçişleri basitleştirmesi de İstanbul 'un pek çok deniz yolu merkezinde olması açısından Anadolu 'nun güvenliğini sağlamaktaydı.

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal