Faizsiz Destek Şartları Nelerdir?

3-21 mayıs tarihlerinde faizsiz kredi için başvurup, başvurusu kabul edilmeyen işletmeler için yeni fırsat doğdu. İşletmelere verilecek olan faizsiz desteğin şartları esnetildi. Peki, faizsiz destek şartları nelerdir?

22.06.2021-17:14 - (Son Güncelleme: 22.06.2021-17:14) Faizsiz Destek Şartları Nelerdir?

2020 yılı mart ayı itibari ile tüm dünyayı her anlamda olumsuz etkileyen koronavirüs maddi anlamda ülkemizde büyük bir ihtimalle de en çok işletmeleri etkisi altına aldı. Kirasını ödeyemeyen, vergisini veremeyen pek çok işletme dükkânlarını tek tek kapatmak durumunda kaldı. 3 - 21 mayıs tarihleri arasında faizsiz, geri ödemeli destek sağlanmış fakat bazı işletmeler bu söz konusu fırsatlardan yararlanamamıştı. Şimdi faizsiz destek şartları esnetildi. Mikro işletmelere 30 bin, küçük işletmelere ise 75 bin TL faizsiz destek verilmeye başlanacak. 

İŞLETMELERE FAİZSİZ DESTEK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?

Mikro işletmelere 30 bin, küçük işletmelere 75 bin TL’ye kadar varan faizsiz kredi imkânları için ikinci etap başlamış durumda. Esnetilen şartları temin eden işletmeler e-Devlet üzerinden 9 Temmuz tarihine kadar başvuru işlemlerini yerine getirebilecek.

75 bin TL’ye ulaşan faizsiz kredi imkanı sunan Hızlı Destek Programı’na başvurular 9 Temmuz tarihine kadar devam ederken, ilk etaba göre şartlar esnetilmiş durumda. İşte faizsiz destek için gereken şartlar şu şekilde:

21 Mayıs dönemindeki ilk başvuru sürecinde başvurusu reddedilen işletmeler, yeni koşulları karşılıyorlarsa başvuru yapabilecek.

Yapılandırma kapsamında vergi veya prim borcu olan işletmeler, borçlarını erteleyeceklerine veya taksitlendireceklerine ilişkin beyanda bulunurlarsa programa başvurabilecek. Destek ödemesi öncesinde borcunu kapatan, erteleyen veya taksitlendiren işletmelere bakılarak ödeme yapılacak.

Kamu bankalarının 'işe devam kredisi'ni kullananlar da destekten istifade edebilecek.

Gelir kaybı kriterinde 2019 toplamı ile 2020 toplamı yani 12 aylık dönemi dikkate alınacak.

Gelir kaybı, KDV beyannamesi üzerinden değil, defter türüne bakılmaksızın hesaplanacak. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmeler bu kriterden muaf olacak.

2020 ve 2019 net satış hasılatları karşılaştırıldığında gelir artışı olmayanlar faydalanabilecek.

FAİZSİZ KREDİYE BAŞVURANLAR GERİ ÖDEMEYİ NE ZAMAN YAPACAK?

75 bin TL’ye ulaşan faizsiz krediden yararlanmak isteyen işletmeler, geri ödemeyi ise 2024 senesinde yapacak. Ödemeler dörder aylık 6 eşit taksit dahilinde yapılacak. İşletmelerin salgından önce faal olması ve 2019 yılında en az 75 bin lira gelir seviyesine ulaşmış olması lazım. Yenilikçi genç mikro ve küçük işletmelerde asgari gelir kriteri aranmayacak.

Mikro işletmelere 3 ay 30 bin, küçük işletmelere de yine 3 ay 75 bin liraya ulaşan destek temin edilecek. İşletmeler, söz konusu bu programdan faizsiz, geri ödemeli ve teminatsız bir şekilde yararlanacak. 2017 ve sonrasında kurulan ve yenilikçi faaliyetler dahilinde bulunan işletmelere 25 bin liraya kadar da ilave destek sağlanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal