Faiz Kararı Belli Oldu!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının akabinde % 17 olan politika faizini sabit tuttu.

18.02.2021-13:51 - (Son Güncelleme: 18.02.2021-18:05) Faiz Kararı Belli Oldu!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Yılın birinci toplantısında, politika faizi % 17'de sabitlenmişti.

İktisadi çalışmanın kuvvetli bir seyir izlediği ifade edilen bildiride, pandemiye bağlı sınırlamaların ekonomi üzerindeki aşağı taraflı tesiri kısıtlı kalırken, hizmetler ile bağlantılı sektörlerde olan yavaşlama ile bu sektörlerin kısa zamanlı görünümüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiği belirtildi.

Bildiride, pandemi sürecinde elde edilen yüksek kredi büyümesinin birikimli tesiriyle güç elde eden iç talebin cari işlemler dengesi üzerinde olan negatif etkisinin sürdüğü belirtildi.

Öte yandan, finansal şartlardaki sıkılaşmayla beraber son zamanda kredi büyümesinin yavaşlamaya başladığı ifade edilen bildiride, şu ifadeler yer aldı:

"İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmektedir."

Bildiride, uluslararası emtia fiyatlarında devam eden artış eğilimi ile bir takım sektörlerde dikkat çeken arz kısıtları ve gerçekleştirilen ücret ile yönetilen ücret ayarlamalarının, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki ehemmiyetini muhafaza ettiği ifade edildi.

Böylece bu yılın sonu tahmin hedefi göz önünde bulundurularak, enflasyonda kalıcı gerileme ile fiyat istikrarına dikkat çeken güçlü göstergeler oluşana dek, sıkı para politikası tutumunu istikrarlı bir şekilde uzun bir zaman devam edeceği altı çizilen duyuruda, "Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmektedir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır. Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir. Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde sürdürülmesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir." denildi.

 

Bildiride, Merkez Bankası'nın karar verme dönemlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonuna yansıyan bütün etkenleri ve bu etkenlerin etkileşimini esas alan bir analiz kapsamı benimsediği ifade edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal