Fahrettin Altun'dan yapay zeka uyarısı: Halkı bunların eline bırakmamalıyız

Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT World Forum 2023'te konuştu. "Dijital Çağda Kamu Yayıncılığı: Zorluklar ve Fırsatlar" oturumuna katılan Altun "Halkı, etikle çalışmayan ve sansasyonun peşinde koşan sözde gazetecilerin insafına bırakamayız. Yapay zekanın ön yargılı ve şüpheli algoritmalar kullanarak bilgi toplamasına ve bunları bize içerik olarak sunmasına da izin veremeyiz" sözlerini kullandı.

09.12.2023-14:45 - (Son Güncelleme: 09.12.2023-14:45) Fahrettin Altun'dan yapay zeka uyarısı: Halkı bunların eline bırakmamalıyız

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT World Forum 2023'te "Dijital Çağda Kamu Yayıncılığı: Zorluklar ve Fırsatlar" oturumuna katıldı.

“Geleneksel medya rekabet içindeler”

Hilton İstanbul Bomonti Hotel'de düzenlenen programda konuşan Altun, sözlerine geleneksel medya kanallarının teknoloji devleriyle yarışması gerektiğini dile getirdi. Altun “Dünyanın dört bir yanındaki izleyiciler genellikle yanlış bilgilendirmeye açık olan ve sosyal medyanın dahil olduğu çeşitli kaynaklara itimat etmektedir. Finansman sorunları nedeniyle güçlük yaşayan geleneksel medya kanalları teknoloji devleriyle güçlü bir rekabete girmek durumunda kalmaktadır. Biz bu zorlukların sadece kamu yayıncılığını etkilemekle kalmadığını aynı zamanda benzersiz fırsatlar da sunduğunu düşünüyoruz" cümlelerine yer verdi.

“Ayırt edilebilmesi imkansızdır”

Yapay zeka sisteminden bahseden Altun “Medya ve gazetecilikte insan unsurunu zamanla aşındıran yapay zekanın yol açabileceği zorlukları ele almamız ele almamız gereken safhaya halihazırda gelmiş bulunmaktayız. Yapay zeka, şaibeli amaçları olan örgütlü grupların dezenformasyon yoluyla kitleleri manipüle etme girişimlerine imkan tanımaktadır. Yapay zeka sistemleri, belirli mesajları hızla çoğaltarak dezenformasyon sorununu şiddetlendirmektedir. Bu sistemler, saniyeler içerisinde internetten bilgi toplayabilmekte ve insan yapımı içeriklerden ayırt edilmesi nerdeyse imkansızdır” dedi.

"Endişelenmeliyiz"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, "Dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerin, insanlar ve robotlar tarafından yapılan işleri birbirinden ayırmakta güçlük çektiği bir ortamda bu durumun gazetecilik üzerindeki etkisi konusunda endişelenmeliyiz. Kamu yayıncıları, izleyicilere özgün içeriğin değerini ve derinliğini göstererek kendi çalışmalarını algoritmaların yaptığı çalışmalardan ayırma fırsatına sahiptir" ifadelerini kullandı.

"Halkı sözde gazetecilerin eline bırakmamalıyız"

Sözlerinin devamında Altun, "Halkı, doğru düzgün eğitim almamış, etikle çalışmayan ve yalnızca bir sonraki viral içeriğin ve sansasyonun peşinde koşan sözde gazetecilerin insafına bırakamayız. Yapay zekanın ön yargılı ve şüpheli algoritmalar kullanarak bilgi toplamasına ve bunları bize içerik olarak sunmasına da izin veremeyiz. Vazgeçilmez bilgi kaynakları olarak kamu yayıncıları, dezenformasyon ve bağlam eksikliğiyle mücadelede çok önemli bir rol oynamaktadır. Özel çıkarlardan ve ticari amaçlarla manipülasyondan uzak, doğru bilgiyi aktaran aracılar olarak etkin bir şekilde hizmet vermelidirler." diye konuştu.

Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal