EYT’de masadaki formüller neler? Nasıl bir yol haritası izlenecek? Bu ayrıntıyı fark etmeyen kalmasın: Tarih belli oldu!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununun çözümü konusunda 6 milyon kişiyi ilgilendirecek bir ayrıntı ortaya çıktı. Peki EYT’de masadaki formüller neler? Nasıl bir yol haritası izlenecek? İşte EYT konusundaki gelişmeler...

24.07.2022-10:23 - (Son Güncelleme: 24.07.2022-10:23)

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununun çözümü konusunda çalışmaların başladığını ve hız kazandığını söylemişti. EYT konusunda tarih de veren Bakan Bilgin, ‘’En uygun formül devreye sokulacak. Çalışmayı sene sonunda ya da Ocak başında Meclis'e sunmayı planlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Bu gelişme ile beraber EYT konusundaki son gelişmeleri öğrenmek isteyen vatandaşlar arama motorlarını meşgul etmeye devam ediyor. Peki EYT’de masadaki formüller neler? Nasıl bir yol haritası izlenecek?

EYT’de masadaki formüller neler? 

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in EYT çalışmalarının ardından gözler EYT ile ilgili düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği sorusuna çevrildi. EYT sorununun çözülmesi için çalışmalarını sürdüren Çalışma ve Sosyal ve Güvenlik Bakanlığı’nda sadece bu sorun ile ilgilenmek üzere bir ekip kurulduğu öğrenildi. Söz konusu ekip EYT konusunda bazı formüller üzerinde duruyor. 

EYT son durum

Nasıl bir yol haritası izlenecek?

EYT sorununun çözülmesi konusunda masadaki formülün emeklilik şartlarında maaştan kesinti yapılması, belli bir yaş bareminin konulması, belli bir primi tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli edilmesi gibi konular olduğu öğrenildi. Söz konusu çalışmalar 2022 yılının sonuna kadar, olmazsa 2023 yılının Ocak ayında çözüme kavuşturulacak.

6 milyon mağdur EYT’yi bekliyor

EYT’den mağdur olan yaklaşık 6 milyon vatandaş, emeklilik şartlarında  1999'da yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesini, yaş şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmayı talep ediyor. 

Geçtiğimiz Nisan ayında açıklanan verilere göre Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı 4/a (SSK) kapsamında 16 milyon 406 bin, 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında 3 milyon 32 bin sigortalı bulunuyor. Tahminlere göre, 4/a ve 4/b olmak üzere toplam 19 milyon 726 bin sigortalıdan yaklaşık 5-6 milyonu EYT sorunu yaşıyor.

EYT sorunundan mağdur olan kişilerin beklentisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarıyla yükseldi. Lise ve üniversite yıllarında staj gören vatandaşlar ise bu sürelerin de borçlanmalarına dahil edilmesini istiyor. Staj süresinin erken olması sebebiyle emeklilik süresinin de daha erken olacağını düşünen kişiler bu nedenle staj zamanlarının sigorta girişlerinin başlangıcı olmasını istiyor. 

EYT çıksa bile herkes emekli olamaz

Sosyal Güvenlik Uzmanı (SGK) Özgür Erdursun, EYT düzenlemesi konusunda, ‘’Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte müracaatta bulunurlarsa 700-800 bin kişi hemen emekli olabilir. Diğerleri ise prim günlerini tamamladığı zaman kademeli olarak emekli olacak. Yasa çıksa bile hemen herkesin emekli olması mümkün değil. Prim günü eksiği olanlar, stajyer ve çıraklarda da EYT’liler var. Yani yasa çıksa bile herkesin emekli olması mümkün değil. Bu, organik olarak 10 yıla yayılır” yorumunu yaptı. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal