EYT işverene de yarayacak: Prim indirimi yolda

Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile sendika başkanları arasında yapılan toplantıdan oldukça önemli bilgiler ortaya çıktı. Asgari ücret görüşmelerinin 7 Aralık’ta başlayacağı ifade edilirken, EYT düzenlemesi konusunda işvereni de rahatlatacak olan prim indirimi için de hazırlıklar sürüyor. Detaylar haberimizde...

02.12.2022-09:17 - (Son Güncelleme: 02.12.2022-17:33)

2023 asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Komisyonu toplantısının ilkinin 7 Aralık’ta yapılacağı öğrenildi. Öte yandan EYT’de hem işçiyi hem de işvereni rahatlatacak olan bir formül üzerinde yapılan çalışmalarda da sona gelindi. İşverenler tarafından önerilen, EYT'liler için işletmelere ucuz kredi ve emekli olup çalışanlar için prim indirimi içeren formüller kabul gördü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol'un bir araya geldiği toplantıda asgari ücretle ilgili ilk buluşmanın 7 Aralık'ta yapılması kararlaştırıldı. Komisyonun ikinci toplantıyı ise 14 Aralık'ta yapması karara bağlandı.

Kıdem tazminatı KGF destekli olacak

Takvim belirleme toplantısı öncesi TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Bakan Bilgin'le EYT konusunda iş dünyasının taleplerini görüştü. Bakanlık'ta iki toplantı arasında bir basın açıklaması yapan Burak Akkol, EYT'de kıdem tazminatı finansmanı ve emekli olanların çalışmaya devam etmesi halinde oluşacak ilave prim yükünün azaltılması konusunda Bakan Bilgin'in düzenleme yapılacağını söylediğini aktardı. Akkol, EYT'lilerin kıdem tazminatı için Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli, uygun bir finansman sağlanması yönünde çalışmalar yapıldığını belirtti. Akkol, Bakan Bilgin'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da bu konuda uygun görüşte olduğu bilgisini verdiğini vurgulayarak, "Sayın Bakanımız müjdeyi verdi. KGF'den uygun kredili işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini aldık" dedi.

Burak Akkol Asgari Ücret

Prim indirimi de yolda

Akkol, yaptıkları bir ankette, EYT kapsamına giren çalışanların yüzde 80'inin emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek istediğini, yine işverenlerin de büyük kısmının bu kişileri çalıştırmak istediği sonucunun çıktığını belirterek, "Biliyorsunuz, emekli olup çalışmaya devam edince yüksek prim ödeniyordu. Bakanımız müjdeyi verdi bu durumda işverene ilave maliyet olmadan işveren ilişkisi devam edecek, çalışanlarla, emekli olup çalışanların primleri eşitlenecek" dedi.

Asgari ücret hayat pahalılığına göre belirlenmeli

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, toplumu tebessüm ettirecek bir asgari ücret belirlenmemesi halinde karara imza atmayacaklarını söyledi. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Atalay, Komisyon'un ilk toplantısını 7 Aralık'ta, ikinci toplantısının ise 14 Aralık'ta yapacağını duyurarak "Asgari ücreti 4 aydır herkes konuşuyor. Bir an evvel bu rakam belli olsun da bu mesele bitsin" dedi. Atalay asgari ücret konuşulduğu zaman piyasada fiyatların arttığına dikkat çekerek "Geçen sene bu vakitlerde peynirin kilogramı 35 liraydı, şu anda peynirin ortalama fiyatı 140-150 lira" diye konuştu.

Dengeli bir asgari ücret adına gerekeni yapacağız

Asgari ücretin belirlenmesi sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan TİSK Başkanı Akkol işverenler olarak, mutabakatın sağlanması için ellerini taşın altına koymaya devam edeceklerine dikkati çekerek "İşverenlerimizin razı olduğu, işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda da işletmelerimizi koruyan dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız" dedi. Akkol, "Bu konu ülkenin çok gündeminde. 31 Aralık gecesine kadar beklemeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Ne kadar erken anlaşabilir, ne kadar erken mutabakat sağlarsak ülkenin gündeminden de bunu o kadar erken alırız diye düşünüyoruz. TİSK'in görüşü budur" diye konuştu. Akkol, telaffuz edilebilecek bir rakam olup olmadığıyla ilgili soruya, "Şu an çok erken" yanıtını verdi.

Burak Akkol Asgari Ücret-1

Beklentimiz 8 bin lira civarında

MÜSİAD 'Küresel Ekonomiyi Yeniden Düşünmek' başlıklı raporunu açıklandı. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı asgari ücretle ilgili sorular üzerine "Emekçinin alım gücünü koruyacak bir asgari ücret olmalı ancak bu noktada enflasyonun aşağı çekilmesi konusundaki gayretlerin devam etmesi lazım. Artış, önümüzdeki dönem enflasyon beklentileri ışığında yapılmalı. Bu noktada işçinin hakkını koruyan ama bunun yanında Türkiye'nin üretimdeki rekabet gücünü de koruyan bir model düşünülmeli. Alım gücünü koruyacak bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz" dedi. Asmalı "Asgari ücretin Merkez Bankası'nın öngörüleri bir miktar üzerinde olmalı. Piyasanın beklentisi 7.500-8.000 dolaylarında. Biz de buna benzer bir rakamı düşünebiliriz" dedi.

Bölgesel asgari ücret düşünülebilir

Asmalı "Geçen hafta Batman'daydım. Oralarda kira rakamları bin beş yüz- iki bin liralar mertebesinde ama İstanbul'da 5 bin liranın altında kira yok. Keşke bölgesel bir asgari ücret uygulaması olsa. Çünkü yaşam şartları şehirlere göre farklı. Bütün tarafların hakkını koruyacak bir rakam olabilir. Bu yıl da duruma göre yeniden bir ara zam da düşünülebilir" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal