EYT görüşmeleri başladı mı, ne zaman çıkacak? EYT maaş ve banka promosyonu ne kadar?

Deprem nedeniyle ertelenen Meclis’in en önemli gündemlerinden birisi olan EYT yasa tasarısı hakkındaki araştırmalar devam ediyor. Peki EYT görüşmeleri başladı mı, ne zaman çıkacak? EYT maaş ve banka promosyonu ne kadar? İşte EYT’de son durum...

19.02.2023-14:58 - (Son Güncelleme: 19.02.2023-14:58) EYT görüşmeleri başladı mı, ne zaman çıkacak? EYT maaş ve banka promosyonu ne kadar?

Türkiye’nin deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalıştığı şu günlerde ekonomi, eğitim, sağlık gibi alanlarla kritik kararlar alındı. Ekonomi alanında vatandaşların biraz olsun rahatlaması için emekli ve memur maaşları erken ödenirken, Mart ayında çıkacağı açıklanan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesindeki son durum da merak ediliyor. Peki EYT görüşmeleri başladı mı, ne zaman çıkacak? EYT maaş ve banka promosyonu ne kadar?

EYT görüşmeleri başladı mı, ne zaman çıkacak?

EYT kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Fakat henüz yasa geçmiş değil. Yasanın bu geçen hafta geçmesi bekleniyordu fakat Kahramanmaraş depremi sonrası süreç uzadı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Depremzedelere yardımcı olabilmek ve acılarını paylaşmak için milletvekillerimizi deprem bölgelerine gönderiyoruz. Bu nedenle TBMM'ye 21 Şubat'a kadar ara verme kararı aldık" açıklamasını yaptı.

EYT başvuruları başladı mı?

EYT yasanın Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başvuruların başlaması bekleniyor. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

EYT

EYT şartları neler?

EYT için öncelikli olarak 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi şartı bulunuyor. EYT'de kadınlar için sigortalılık süresi 20 yıl, erkekler için ise 25 yıl olarak yer alıyor. EYT'de yaş şartı bulunmuyor.

EYT maaşı ne kadar olacak?

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, EYT’de aylık bağlama oranlarıyla ilgili, “SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. Bağ-Kur’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” ifadesini kullandı.

EYT promosyonları ne zaman yatacak?

“Maaş promosyonu emekli maaş almaya hak kazanmakla beraber alınabiliyor. Emekli maaşı aylığı bağlanmasıyla beraber yani SGK sisteminde kişinin emekli olduğu gözükmesiyle birlikte vatandaşımız banka seçimi yapabiliyor. Bankaların bir promosyon yarışı içerisine gireceğinden bahsetmiştik.

Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisine uygun olarak bankalar TL mevduatları daha fazla tutmak zorundalar. EYT’li vatandaşlarımız promosyon fiyatları alarak en yükseğini seçmelilerdir. Ortalama promosyonlar kamu bankalarında daha düşük olacak ama özel bankalarda 8 bin 500 ile 15 bin lira arasında bir promosyon olacaktır.

Yani eğer EYT’li vatandaşlarımız şubatta kanun yasalaşır ve dilekçelerini verirlerse mart ayında ilk emekli ikramiyesinin alınmasıyla beraber emeklilik maaş promosyonlarını alabileceklerdir. Ancak bankalarla anlaşma yapmak zorunludur.’’

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal