Evlilik hazırlığı yapan vatandaşlara SGK'dan müjde! Başvuru yapanlara 2 yıllık karşılıksız nakit desteği verilecek

Evlilik hazırlıkları yapan vatandaşlara SGK’dan müjdeli haber geldi. Başvuru yapanlara 2 yıllık karşılıksız nakit desteği verilecek. SGK desteği detayları haberimizde...

10.06.2022-17:46 - (Son Güncelleme: 10.06.2022-18:03) Evlilik hazırlığı yapan vatandaşlara SGK'dan müjde! Başvuru yapanlara 2 yıllık karşılıksız nakit desteği verilecek

Türkiye’de evlenmeye hazırlanan fakat maddi yönden evlilik hazırlıklarına bir türlü başlayamayan binlerce vatandaş bulunuyor. Yaptığı sosyal desteklerde dikkat çeken kamu kurumlarından birisi olan Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ise evlilik hazırlığı yapanlara müjde geldi. SGK’ya başvuru yapanlara 2 yıllık karşılıksız nakit desteği verilecek. SGK çeyiz desteği adı verilen bu desteğin şartlarını ve miktarını öğrenmek isteyenler arama motorlarını meşgul etmeyi sürdürüyor.

SGK çeyiz desteği nedir?

SGK çeyiz desteği, tek bir sefer olmak üzere evlenecek olan çiftlere sağlana bir destektir. SGK çeyiz desteğinin tutarı kişinin maaşının 12 ila 14 katına kadar ulaşabilmektedir. Bu yardım 2008’den bu yana, yetin aylığı alan kadınlara verilmektedir.

SGK çeyiz desteği

SGK çeyiz desteği başvuru şartları nelerdir?

SGK çeyiz desteğine başvuru yapacak olan kişilerin belirli bazı şartları karşılaması gerekmektedir. Öncelikle SGK çeyiz desteğine anne veya babasını kaybettiği için yetim maaşı alan kadınlar başvurabilmektedir. SGK çeyiz desteği başvurusu için istenen diğer şartlar ise şunlardır:

T.C. vatandaşı olmak

2008 yılı sonrasında yetim maaşı alıyor olmak

Kadın olması, (Erkekler bu ödenekten yararlanamıyor)

Yetim aylığı alıyor olması,

İlk evliliğini yapıyor olması (Bu ödenek sadece bir sefere mahsus ödenir, kişi ikinci veya üçüncü evliliği için çeyiz parası alamaz.)

Bu şartları karşılayan kişiler tek seferlik olmak üzere SGK çeyiz parasını alabilmektedir.

SGK çeyiz desteği başvurusu nasıl yapılır?

SGK çeyiz desteği için gerekli başvuruları sağlayan kişiler şu belgelerle beraber başvuru yapabilirler:

Evlenme cüzdanı

Kimlik

Başvuru yapılan kurumdan alınacak dilekçe

2022 SGK çeyiz parası ne kadar?

Çeyiz parası yetim aylığı alan kadının maaşı üzerinden hesaplanmaktadır. 4A ya da 4B sigorta kolu üzerinden 500 TL yetim maaşı alanlar, 12.000 TL alırlar. 4C sigorta kolundan 500 TL yetim aylığı alınması durumunda ise; çeyiz parası ödemesi 6.000 TL olur. Ayrıca hesaplama yapılırken yetim maaşının ek ödemeler hariç olan tutarı üzerinden hesaplanır.

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal