Evden Çalışanlar Üzerinde Yapılan Araştırma Sonuçları Korkuttu

Yapılan araştırmalar, pandemi sürecinde çalışan bireylerin iş ve aile içerisinde yaşadıkları sorunlar psikolojik olarak olumsuz etkilenmelerine neden olduğunu ortaya koydu. 318 kişi üzerinde yapılan araştırmaya ilişkin detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz…

12.06.2020-11:28 - (Son Güncelleme: 12.06.2020-12:18) Evden Çalışanlar Üzerinde Yapılan Araştırma Sonuçları Korkuttu

Coronavirüs salgınından dolayı değişen yaşam şekli, insanların psikolojik olarak çok fazla etkilenmesine neden oldu. Bunun üzerine Psikoloji Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Doruk Uysal Irak ve Psikoloji Bölümü lisans öğrencileri Beyza Dede ve Nehir Demir tarafından bir araştırma yapılarak çalışan bireylerin Covid-19 salgınında iş ve aile temelinde yaşadıkları rol karmaşası ve bu süreçte yaşadıkları psikolojik durumları ele alındı. 318 çalışanın katıldığı araştırmanın sonuçları haberimizin detaylarında...

EVDEN ÇALIŞMAK KAYGININ ARTMASINA NEDEN OLUYOR

Araştırmaya katılan kişilerin %75'i aktif olarak çalışmaya devam ederken, bunların %52'sini evden, %47'sini ise iş yerinden çalışan kişiler oluşturmakta. Evde çalışanlarla iş yerine gitmeye devam eden kişiler karşılaştırıldığı zaman, evde çalışan kişilerin daha kaygılı oldukları ve işe gidenlere oranla daha fazla iş-aile rol karmaşası yaşadıkları ortaya çıktı.

Bu sonucun özellikle evden çalışmaya devam eden kişilerin yeni bir düzen oluşturmak durumunda kalmaları ve bu yeni duruma bağlı yaşadıkları farklı zorluklara bağlanabileceği ifade edildi. Yine evde çalışan kişilerin işle ilgili rolleri, her zaman olduğundan farklı bir ortamda ve daha kısıtlı kaynaklarla yapmaya devam etmek zorunda kalmalarının da yaşadıkları kaygıyı etkilemiş olabileceğini vurgulandı. Bu sonucun iş yeri rollerinin ev ortamında devam etmesi artan roller arasında çalışmaların bir sonucu olabileceği ifade edildi.

İŞ YERİNDEN DESTEK ALMAYAN KİŞİLER DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK YAŞIYOR

Yapılan araştırmada çalışan kişilerin iş yerinden psikolojik destek alma konusuna da değinildi. Katılımcıların %60'ı destek alırken, bu uygulamanın genellikle iş yeri tarafından çalışanın aranması, sağlıklarının sorulması, izin ve esnek çalışma desteğinin verilmesi şeklinde olduğu belirtildi.

İş yerinden destek alan çalışanların destek almayanlara oranla daha az stres ve daha az kaygı duydukları belirtildi. Ayrıca işyerinden destek almayan çalışanların evde daha fazla duygusal tükenmişlik yaşadığı ortaya çıktı.

BEKARLAR DAHA ÇOK STRES ALTINDA

Kadın çalışanların da yer aldığı araştırmada şu sonuçlara ulaşıldı; %53 oranında kadınların yer aldığı araştırmada kadın-erkek çalışanlar karşılaştırıldığı zaman, kadınların erkeklere göre evde daha fazla tükenmişlik yaşadıkları belirtildi. Aynı zamanda kadınların erkeklere kıyasla pandemi sebebiyle daha yüksek kaygı yaşadıklarını ifade edildi.

Yanı sıra, %58'i evli %59'u çocuk sahibi olan katılımcıların bekar olan kişilerin evli olan kişilere oranla daha stresli oldukları ve duygusal tükenmişliklerinin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Yine bekar olan kişilerin evli olanlara göre duygu düzenlemede daha fazla zorluk yaşadıkları ve bunun da özellikle evli olanlara göre daha az destek alıyor olabileceklerine bağlandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal