Evde Tereyağı Nasıl Yapılır?

Tereyağı, süt yağının konsantre hale getirilip olgunlaştırılarak yayıklanması sonucunda oluşan hayvansal bir yağdır. Peki, tereyağının faydaları nelerdir? Evde tereyağı nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

08.01.2020-09:47 - (Son Güncelleme: 11.01.2022-15:24)

Tereyağı, süt yağının konsantre hale getirilip olgunlaştırılarak yayıklanması sonucunda oluşan hayvansal bir yağdır. Kişinin sağlığına pek çok faydası bulunan tereyağı uzmanlar tarafından da önerilmektedir. Tereyağını kendisi yapmak isteyen kişiler için evde tereyağı yapmanın püf noktalarını derledik. Peki, tereyağının faydaları nelerdir? Evde tereyağı nasıl yapılır? 

TEREYAĞININ FAYDALARI NEDİR?

- Tereyağı, bağışıklık sistemini artıran vitaminler içerir. 

- Göz sağlığının korunmasında tereyağı etkili bir rol oynar.

- Tereyağı iyi bir mineral kaynağıdır.

- Tereyağının içeriğinde bulunan kısa ve orta zincirli yağ asitleri bağırsakta meydana gelen patojen mikroorganizmalarla mücadele eder.

- Kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudu koruyan tereyağı önleyici bir etkiye sahiptir.

- Tereyağı güçlü bir antioksidandır bu özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korumaktadır.

- Bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlayarak hücreleri onaran tereyağının tüketimi uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir.


- Tereyağı kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.

- Eklemlerde meydana gelen artrit ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların giderilmesinde tereyağı oldukça etkilidir.

- İçeriğinde yer alan A ve D vitaminin etkisi ile tereyağı kemik yapısını güçlendirmektedir.

- Tereyağı ağzı ve diş sağlığı açısından da oldukça önemlidir diş çürümelerini engeller.

- Mide ve bağırsak sağlığını koruyan tereyağı sindirim sistemine de olumlu katkılar sunmaktadır.

- Gerçek tereyağı iyi kolesterolü yani HDL’yi yükseltici, LDL’yi yani kötü kolesterolü düşürücü bir etkiye sahiptir.

- Tereyağının içeriğinde bulunan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerin etkisi ile beyin gelişimini sağlar.

- Tereyağının diğer bir önemli yararı ise tiroid sağlığını desteklemesidir.

EVDE GERÇEK TEREYAĞI YAPIMI

Tereyağı için malzemeler:

- Süt kaymağı

- 1 su bardağı soğuk su 

Hazırlanışı: Dondurucudaki kaymakları çıkarın, çözülmesini bekleyin. Çözülen kaymakları önce robota koyun ardından içine 1 bardak soğuk su ilave edin. 3 ila 4 dakikalık bir sürenin ardında kaymak yağa dönüşerek üst kısımda toplanıyor.  Meydana çıkan tereyağını bir süzgece alın sonrasında çeşmenin altına tutun. Yıkama işlemini yapın sonra 5 dakika süzmeye bırakın. Son işlem olarak tereyağını iyice sıktıktan sonra hazır hale geliyor.

YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal