Evde bakım maaşı alanlara müjde temmuz zammı geldi! Peki 2022 evde bakım maaşı ne kadar oldu?

Her ayın 15'inde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen evde bakım maaşı araştırmaları hız kazandı. Evde bakım maaşının ne kadar oldu ve ne zaman ödeneceği merak ediliyor. İşte evde bakım maaşı hakkında merak edilen tüm detaylar…

04.07.2022-15:45 - (Son Güncelleme: 04.07.2022-15:45) Evde bakım maaşı alanlara müjde temmuz zammı geldi! Peki 2022 evde bakım maaşı ne kadar oldu?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği evde bakım maaşları hakkında araştırmalar devam ediyor. Evde bakım maaşını almaya hak kazanan kişiler her ayın 15'inde  maaşlarını almaktadır. Temmuz ayında yapılacak olan zamlardan sonra evde bakım maaşının da ne kadar olduğu merak edilmeye başladı. İşte evde bakım maaşı hakkında merak edilen tüm detaylar… 

Evde bakım maaşı ne kadar oldu? 

2022 yılının ikinci yarısında yapılan zamlardan sonra milyonlarca emekli ve memur maaşı artırıldı. Bununla birlikte devlet tarafından sağlanan destek ödemelerinde  değişiklik olup olmadığı merak ediliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen evde bakım maaşının ne kadar olduğu belirlendi. 2 bin 706 TL olarak ödenen evde bakım maaşı  enflasyon oranlarının belirlenmesi ile birlikte ne kadar oldu netlik kazandı. Memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlardan sonra asgari ücrete de zam yapılırken evde bakım maaşı 2 bin 706 TL'den 3 bin 340 TL'ye yükseldi. 

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu

Evde bakım maaşını kimler alabilir?

Evde bakım maaşını almak isteyen kişilerin ilk önce %50 engelli ve ağır engelli raporunun bulunması gerekir. Bununla birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın  il müdürlükleri tarafından başvuru yapan kişilerin değerlendirilmesi ve kriterlere uygun olup olmadığı belirlenmesi gerekir. Kişilerin sağlık kuruluşları tarafından aldığı raporda ağır engelli ya da %50 engelli olduğunun  belli olması gerekir. Bu belirlenen şartlar altında kalan kişilere evde bakım maaşı ödemesi yapılmamaktadır. 

Bununla birlikte kişilerden istenen diğer bir şart ise hane içindeki kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin altında olmasıdır. Asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olan kişiler evde bakım maaşı alabilmektedir. 

Evde bakım maaşı kapsamında yapılan son değişiklik ile birlikte üvey akrabalarında bu destekten yararlanması sağlandı. Bununla birlikte engelli oranına bakılmadan 18 yaş  altında olan çocuklar için raporda ‘özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir’ ibaresi bulunmaması durumunda engelli yakını evde bakım maaşını alabilmektedir. 18 yaşı üstünde olan kişilerin raporunda ise ‘tam bağımlı’ ibaresinin bulunması durumunda bu yardımdan yararlanabilmektedir. 

Evde Bakım Maaşını Kimler Alabilir

Evde bakım maaşı ne zaman ödenecek?

Geçtiğimiz günlerde yapılan kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zamlı maaş tarihleri hakkında bir açıklama yaptı. Evde bakım maaşlarının her ayın 15'i ile 31 arasında ödeneceği ifade edildi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan,  memur ve emekli maaşları ile yaşlı ve engelli aylıklarının da bayram öncesinde hesaplarla olacağını bildirdi. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal