Ev sahibi olmak isteyenler dikkatle takip ediyor: Tarihin en büyük sosyal konut projesinin taksitleri belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın detaylarını 13 Eylül’de açıklayacağı sosyal konut projesinin detayları gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Alınan son bilgilere göre tarihin en büyük sosyal konut projesinin taksitleri belli oldu. İşte detaylar...

25.08.2022-09:09 - (Son Güncelleme: 25.08.2022-16:03)

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detayları netlik kazanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, aylık taksit tutarlarının asgari ücretlilerin ödeyebileceği bir tutar olduğunu söylemiş ve  "Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmaması gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın detaylarını 13 Eylül’de açıklayacağı sosyal konut projesinin detayları gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Alınan son bilgilere göre tarihin en büyük sosyal konut projesinin taksitleri belli oldu.

Dar gelirliye uygun

Türkiye genelinde yapılacak sosyal konut projesine İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ'ye başvuru yapabilecek. Yaşanan kira ve ev fiyatları artışına karşılık olarak söz konusu konutlarda aylık ödemeler dar gelirliye uygun bir şekilde düzenlenecek.

Bakan Kurum’un açıklamalarına göre İstanbul genelinde en yüksek aylık taksit 4.800 TL, diğer illerde ise 4.200 TL olacak. Yüzde 30'luk gelir sınırı projeksiyonuna göre, aylık geliri 15 bin lira olanın taksit ödemesi 4 bin 500 lira, 12 bin lira olanın 3 bin 600 lira, 10 bin lira olanın 3 bin lira olması planlanıyor.

Sosyal konut projesi

Asgari ücretle çalışan bir vatandaş sosyal konut projesinde 1.650 TL’lik taksit ödeyecek. Hiç evi olmayan kişilere ise 240 ay ay vadeli ve uygun taksitlerle konut, arsa ve işyeri imkânı sunulacak. Ayrıca 81 ilde olacak sosyal konutlar; yatay mimari, sıfır atık uyumlu, iklim dostu malzemeler, yenilenebilir enerji sistemi gibi özelliklere sahip olacak. 

Sosyal konut projesi için dar gelirlilere, şehit ve gazi yakınlarına, gençlere ve emeklilere özel kota ayrılacak. Konut sayısının yüzde 20’si gençlere, yüzde 20’si ise emeklilere ayrılacak. 

Evsiz olanlar alacak

Evi buunnmayan vatandaşlar için açılacak hazine arazilerinde vatandaşların kendi konutlarını yapmaları sağlanacak ve uygun koşullarda ödeme seçenekleri kendilerine tahsis edilecek. Vatandaş tek parselde kendi evini yapacak ya da talep örgütlenmesi ile daha büyük parseller alabilecek. İsteyenler ise müteahhitlerle anlaşacak.

Altyapısı uygun olan arsalar Ankara’nın Gölbaşı, İstanbul’un Tuzla ve Çatalça gibi ilçelerinde satışa sunulacak. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal