Ev Sahibi Daha Yüksek Kira Geliri İçin Kiracısını Evden Çıkartabilir mi?

Kentsel dönüşüme giren insanların ev ihtiyacı, öğrencilerin ev ihtiyaçları derken kiralık evlerde talep patlaması oldu. İstanbul başta olmak üzere de ülkenin pek çok şehrinde kiralık ev fiyatları büyük bir hızla artmış durumda.

18.11.2021-13:39 - (Son Güncelleme: 18.11.2021-15:04) Ev Sahibi Daha Yüksek Kira Geliri İçin Kiracısını Evden Çıkartabilir mi?

Özellikle son dönemler içerisinde, genç ve bekar pek çok kiracının masrafları azaltmak için seçmiş olduğu yöntemlerden biri de ev arkadaşı aramaya başlamak olmuş durumda. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, kira fiyatlarının büyük bir hızla artmasının nedenini konut arzında görülen düşüklüğüne bağlamakta.

KİRALIK EVLERDE TALEP SIÇRAMASI YAŞANIYOR

Koronavirüs'ten kaynaklı ekstrem durumlar yaşanmakta olduğu şu günlerde binalar kentsel dönüşüme girmiş olan insanların ev ihtiyacına ek olarak göçmenlerin ev ihtiyacı, yüz yüze eğitimin başlaması ile beraber de öğrencilerin ev ihtiyaçları derken, şehirlerde büyük bir talep patlaması yaşanmış durumda.

Avukat Ceren Satıcı ise mevcut durumda olan kiracılara yönelik olan kira artışı baskısının 'yasal bir zemini' bulunmadığına dikkat çekmiş durumda. Satıcı, bu konuda mevzuatta düzenlemelerin mevcut olduğunu ancak yeterli miktarda bilinmeyen bu düzenlemelerin de evi kiralamalarının ardından yaşanan dönemi kapsayan bir koruma tedbiri olduğunu da sözlerine ekleyerek üstünde durdu.

EVE ORTAK KİRACI İÇİN EV SAHİBİNDEN İZİN ALINMASI GEREKİYOR MU?

Kiralarda gözle görülen artış nedeniyle son dönem içerisinde pek çok kiracı da, masrafları paylaşmak adına ev arkadaşı arayışına çıkmış durumda. Peki, eve ortak kiracı alınabilir mi? Avukat Ceren Satıcı ve Hakan Akdoğan bu konu hakkında aynı cevapla yanıtlamakta. Yasal olarak bir ev arkadaşı alabilmeniz için mülk sahibinden izin alma zorunluluğunuz bulunmakta.


Konuta, daire sahibinin haberi olmadan ev arkadaşı alınması yasal olarak uygun değil. Bu tespit edilmiş olduğu durumda da ev sahibi kiracıya tahliye davası açabilir. Yazılı bir izin bulunmaksızın ev arkadaşı alınamıyor. Eğer ileriki bir anda bu şekilde bir durumla karşı karşıya kalabileceğinizi düşünüyorsanız, mutlak bir şekilde bir alt kiralama yetkisi almanız lazım. Eğer kira kontratında ev sahibi kiracısına alt kiralama hakkı verirse, kiracı ev arkadaşı alabiliyor. 

KONTRAT SÜRESİ DOLMADAN KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?

Ev sahipleri evlerini daha yüksek bir fiyattan satmak ya da kiraya vermek için bazı durumlarda evinde yaşamakta olan kiracısını çıkartmaya yönelebiliyor. Bu gibi durumlardaysa bir davranışın yasal dayanağı var mı? Avukat Satıcı bu soruya şu şekilde bir yanıt veriyor 'Kanuna göre kontrat süresi dolmadan kiracının tahliye edilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz' cevabını verdi.

Hakan Akdoğan ise söz konusu olan bu durumu, 'Bir gün önce kira kontratını yaptınız ve evinizde oturuyorsunuz. Bir gün sonra piyasada yüksek kira artışı söz konusu olabilir. Bu, o evi kiralayan kişiyi bağlamaz. O kişiyi kira kontratı bağlar, kira kontratındaki artış bağlar. Artış oranı da yasal oranda tüketici fiyat endeksinden fazla olamaz. Bir kiracıyı çıkarabilmeniz için ev sahibinin haklı sebepleri olması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine aykırılıkta bulunması, evin izinsiz bir şekilde başkasına kiraya verilmesi yahut sözleşme içerisinde yazan amaç haricinde kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat ya da yıkım yapılacak olması gibi çeşitli haklı sebepleri barındırıyorsa kiracı tahliye edilebilir. fakat kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyor, üzerine düşen sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve evi de kiralamış olduğu amaca göre kullanıyorsa o kiracı tahliye edilemez.

EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN HANGİ DURUMLARDA ÇIKARABİLİR?

Ev sahipleri, sözleşme sürdüğü müddetçe kiracıyı istediği an evden çıkarma hakkına sahip değildir. Haklı gerekçeler bulunuyorsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilir. Bir yılda iki ihtarname iletilen kiracı için tahliye kararı verilebilir.

Kiracı olan kişiyi evden çıkarmak için haklı gerekçelerden bazıları şu şekildedir;

- Gayrimenkul tadilatı

- Ev sahibinin eve ihtiyacı olması

- Mülk sahibinin değişmesi

Bu tür durumlarda, yasalarla tespit edilmiş zaman sınırları dahilinde kiracının evden çıkmasını talep etmek mümkündür.


EV SAHİBİNİN HAKLARI NELERDİR?

2011 tarihinde yürürlüğe giren 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile birlikte ev sahibi hakları düzenlendi. Bu kanuna göre kira sözleşmesi haricinde kiracıların ev sahiplerine karşı bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Kira kontratında belirtilmemiş olsa da her ev sahibinin elinde bulunan haklar için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

-Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir.

- Ev sahibinin kiracıya karşı olan haklarından biri de kanun çerçevesinde belirlenmiş durumlarda kiracıyı evden çıkarabilmesidir.

- Ev sahibi, kiradaki evini satabilir.

- Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.

- Belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitmesine 15 gün kala, aksi belirtilmedikçe sözleşme eski şartlar üzerinden yenilenir.

- Kiracının kirayı ödemediği durumlarda, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep edebilir.

- Ev sahibi, kiraladığı mülkü (zamanla gelen yıpranmaların dışında) verdiği gibi geri alma hakkına sahiptir.

- Karşılıklı anlaşmazlık sonucunda kiracıya tahliye bildirimi yapmak, ev sahibinin hakları arasında yer almaktadır.

- Ev sahibinin, kiracıdan 3 kira miktarını geçmeyecek oranda depozito isteme hakkı bulunmaktadır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal